Kies West 24

Van­af van­daag: De West-Vlaam­se Stem: hoe gaan poli­ti­ci de ver­zuch­tin­gen hier ver­ta­len in Brussel?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf vandaag blikken we vooruit op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni. Dat doen we met de West-Vlaamse Stem, een reeks van 14 portretten - elke dag eentje, over belangrijke thema’s zoals gezondheidszorg, koopkracht, onderwijs en openbaar vervoer. 

Vanavond gaan we op bezoek bij een jonge landbouwer in Koekelare, met 2 politici. Vanavond zijn dat Bart Dochy van CD&V en Stefaan Sintobin van Vlaams Belang. En zie je in ons nieuws elke dag een ander thema, waarbij West-Vlamingen hun zaak aankaarten.

In gesprek met politici

Politici gaan met hen in gesprek en leggen uit hoe zij die West-Vlaamse Stem in Brussel willen vertolken. "We hebben veertien thema's uitgezocht, een deel Vlaamse, een deel federale," zegt Kate Baert van Focus&WTV. Denk federaal aan de pensioenen, integratie, mobiliteit, de NMBS. Vlaams ook mobiliteit, De Lijn dan, ook onderwijs natuurlijk en welzijn."

"We hebben bij die thema's ook West-Vlamingen gezocht die één of ander probleem ervaren. We laten hen hun probleem vertellen aan West-Vlaamse politici die misschien van mening verschillen over dat onderwerp. Dat maakte het ook heel boeiend. Zo hopen we dat de West-Vlaming straks ook beter weet op wie hij zijn stem gaat uitbrengen. "

"We willen heel dicht bij de West-Vlaming staan omdat de federale en Vlaamse materie toch altijd een beetje verder af staat dan wat lokaal gebeurt."

Kate Baert, Focus&WTV

"Door onze aanpak merken we dat politici ook zelf de materie meer in mensentaal gaan uitleggen," weet Kate Baert. "Daardoor is het allemaal veel bevattelijker dan dat je door de partijprogramma's moet worstelen, van vaak tientallen bladzijden lang."

De redactie