Kies West 24
 | update 

Par­tij Blan­co wil men­sen bewust laten kie­zen voor een lege zetel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Naast de klassieke partijen, doen er ook enkele minder bekende partijen een gooi naar zetels in het Federaal of Vlaams Parlement. Een van die partijen is Blanco. Het is de vreemde eend in de bijt, want ze hebben maar één programmapunt. Ze willen mensen bewust laten kiezen voor een lege zetel in het parlement.

Ewout Ramon uit Kuurne is de West-Vlaamse lijsttrekker van de Partij Blanco. De partij doet alleen mee op federaal niveau en heeft maar een programmapunt: een extra keuzemogelijkheid op het stembiljet zodat mensen rechtstreeks kunnen kiezen voor een lege zetel in het parlement.

"Wij vinden dus dat er een extra keuze zou moeten komen waardoor je expliciet kan kiezen voor geen enkele partij."

Ewout Ramon, lijsttrekker Blanco

“Vandaag kan je blanco stemmen, ongeldig stemmen of thuisblijven. Maar zo kies je ervoor om genegeerd te worden en geef je indirect uw steun aan alle politieke partijen. Wij vinden dus dat er een extra keuze zou moeten komen waardoor je expliciet kan kiezen voor geen enkele partij”, klinkt het bij Ewout Ramon.

17% stemde blanco

Bij de federale verkiezingen van 2019 heeft 17 procent van de Belgen blanco of ongeldig gestemd of zijn ze niet komen opdagen. Met die grote groep wil de partij Blanco aan de slag. “Om zetels leeg te laten, moet de kieswet en de grondwet wijzigen. Daar willen we werk van maken”, legt Ramon uit.

Die lege zetels moeten volgens Blanco dan een soort wake-up call zijn voor de politici om het beter te doen. Voor de verkiezingen nu mikt de partij op één zetel.

Davy Vercamer
Celien Tanghe