N‑VA groot­ste par­tij in Vlaan­de­ren, ieder­een rea­geert tevre­den op de stemresultaten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De laatste stemresultaten lopen stilaan binnen. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een toespraak de verkiezingsoverwinning opgeëist. De N-VA is "de leidende volkspartij van Vlaanderen", klonk het in de kelder van het Brusselse NH-hotel.. "Langs de moeilijkste weg naar de sterren. Wij hebben deze verkiezingen gewonnen"

De resultaten uit de stembureaus lopen binnen. N-VA is de winnaar van deze verkiezingen. In West-Vlaanderen moeten ze Vlaams Belang boven zich dulden, maar de partij scoort in de provincie momenteel 22,4 procent Vlaams en 23,6 procent Federaal.

Bart De Wever eiste de overwinning op. "Langs de moeilijkste weg naar de sterren. Wij hebben deze verkiezingen gewonnen". In zijn eerste reactie klonk hij vol trots en lof voor zijn partij. "Vrienden, de Vlamingen hebben gekozen. Met de keuzes van de Vlamingen zal rekening gehouden moeten worden. Vlaanderen heeft afgerekend met Vivaldi. Vlaanderen heeft gekozen voor het redden van onze welvaart. Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor autonomie."


“Ook in West-Vlaanderen zien we een sterke score, de Vivaldi-partijen zijn afgestraft. Partijen die waarheid durven zeggen hebben gewonnen. Wij staan klaar om de West-Vlaamse stem met nog meer vuur dan ooit te verdedigen. Mensen die hard werken worden beloond, wij hebben hard gewerkt en nu gaan we hard werken voor onze West-Vlamingen.”, reageert Sander Loones, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement.

Loones bedankt ook Dedecker voor de samenwerking. “Wij weten wat we nodig hebben voor onze provincie, bedankt aan Jean-Marie. Heel goed gedaan.”

Jean-Marie Dedecker volgt de verkiezingen van thuis uit. "Het is een traditie dat ik thuis zit, ik doe mijn middagdutje en we zien vanavond waar het feest plaatsvindt. Ik ga nergens heen, journalisten moeten naar mij komen. Voor de verkiezingen kwamen ze ook niet naar mij."

Met het einde van de resultaten in zicht trok Dedecker toch naar Schiervelde om de ‘overwinning’ te vieren. “Ik moest afkomen om iedereen te bedanken die meegeholpen heeft om dit resultaat te bereiken.” Dedecker was wel verrast: “ Ik had verwacht dat we tweede gingen worden en gevreesd voor een gitzwarte zondag met dertig procent voor Vlaams belang, maar de kiezer heeft met zijn gezond verstand gestemd.”

Eva Ryde reageert ook tevreden op de resultaten: “Een fantastische ervaring, we hadden het nooit durven dromen. We hebben heel hard ingezet op de campagne en dat heeft geloond, geloond met Loones, voila.”

Wout Bernaert
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Stefaan Kerger