Kies West 24

Vier nieuw­ko­mers bij N‑VA: Gro­te werk gaat beginnen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

N-VA stuurt vier nieuwe gezichten naar de verschillende parlementen. Federaal is dat Charlotte Verkeyn uit Oostende. Zij is daar schepen van economie en havenbaas. Op Vlaams niveau zijn dat Gijs Degrande uit Beernem, Eva Ryde uit Brielen en Griet Vanryckegem uit Menen.

Dolle vreugde bij Sander Loones, Maaike Devreese en Eva Ryde. De Ieperse  kon 12.644 kiezers overtuigen, en mag zo naar het Vlaams Parlement. Eva Ryde: "Nu gaat het grote werk beginnen, ik ben mij daar terdege van bewust. We hebben heel wat werk voor de boeg, en we gaan ons met de West-Vlaamse fractie keihard inzetten om dat ook te verwezenlijken."

"Nu gaat het grote werk beginnen."

Eva Ryde

Ook backbencher Gijs Degrande krijgt een zitje in het Vlaams parlement met 8630 stemmen. Straks richt hij zijn pijlen op de sjerp in Beernem, maar eerst dus op Vlaanderen. Gijs Degrande: "Ik werk al 15 jaar in het Vlaams parlement achter de schermen op de fractie van N-VA. Daar heb ik de voorbije jaren de commissie buitenlands beleid gevolgd. Ook belangrijk voor West-Vlaanderen, export, heel veel bedrijven, economie, de haven van Zeebrugge. Daarnaast de commissie woonbeleid en erfgoed. Daar staan we ook in West-Vlaanderen voor grote uitdagingen. Betaalbaar wonen stond de voorbije campagne hoog op de agenda. In West-Vlaanderen hebben we ook heel wat waardevol erfgoed, waar we zorg voor moeten dragen, en waar ik de komende jaren graag zou rond werken."

"Ik werk al 15 jaar in het Vlaams parlement achter de schermen op de fractie van N-VA."

Gijs Degrande

Ook Griet Vanryckegem is straks nieuw in het Vlaams parlement. In de Kamer is er maar 1 nieuw gezicht. Charlotte Verkeyn uit Oostende kreeg 11.500 voorkeurstemmen achter haar naam, en mag vanop de vierde plaats op de lijst naar de Kamer. Charlotte Verkeyn: "Als ik kijk naar mijn eigen interesses, of beroepsactiviteiten, denk ik dat sociale zekerheid, fiscaliteit, maar ook justitie en de Noordzee, dat is toch van belang voor ons en de kustregio."

"Sociale zekerheid, fiscaliteit, justitie en Noordzee, dat is toch van belang voor ons."

Charlotte Verkeyn
Eva Ryde
Gijs Degrande
Griet vanryckegem
Charlotte Verkeyn N VA
Redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.