Kies West 24

Nieu­we poli­tie­ke par­tij L99 hoopt één zetel te halen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

We kennen allemaal de klassieke politieke partijen, maar zondag kan je ook stemmen op kleinere partijen als L99. Die partij komt alleen op in West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. Opvallend, op de lijst staat ook een lid van de BBB, de Boer Burger Belangen. We volgden hen op campagne, vanmorgen in Brugge.

Voorzitter van L99 Kurt Lycke: "De L is voor logica die we in het Vlaamse parlement willen krijgen. En die 99 staat voor: ‘wij zijn niet die 1 procent, maar die 99 andere’. Wat bedoel je daar concreet mee? Die 1 procent krijgt altijd alles gedaan, bevoorrecht, en de 99 andere niet."

L99 trekt met 5 effectieve kandidaten en 5 opvolgers naar de kiezer. De partij is ontstaan in Brugge en komt alleen op in West-Vlaanderen voor het Vlaams parlement.

Kurt Lycke : "Ons belangrijkste punt is financiën vrijmaken voor Vlaanderen en dat willen we doen door het subsidielandschap te veranderen in een renteloze lening. Zodat de gelden die gegeven zijn aan bedrijven terugkeren naar Vlaanderen, ons belastinggeld. En dat kan dan verdeeld worden naar bijzondere jeugdzorg, naar onderwijs, politie, heel belangrijk."

Hoop op één zetel

Lijsttrekker is Wanna Mertens. Zij vindt onderwijs belangrijk en wil een vak als maatschappijleer.

"Wat is een verzekering, wat is een lening? Omdat er toch heel veel jongeren starten met werken en toch niet beseffen wat bruto- en nettoloon is. Ze gaan dan een lening aan voor een auto of zo en dan pas beseffen ze: ‘oei, dat is hier toch niet helemaal wat ik ervan gedacht had dat het zou zijn'."

Opvallend: op de lijst van L99 staat ook een lid van de BBB, de Boer Burger Belangen. Christof De Cabooter, zelf ook een landbouwer.

"Ik heb contacten gehad in het Vlaams Parlement en mijn grootste bekommernis dat er daar qua praktijkkennis veel mensen zitten aan de knoppen die niet weten wat ze stemmen. En als we een landbouwstem in het parlement hebben die de collega’s kan informeren, dan gaat het stemgedrag misschien beïnvloed worden."

L99 hoopt om een zetel te halen. In oktober komen ze ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Davy Vercamer
Andy Debo