Kies West 24

N‑VA viert: San­der Loo­nes maakt kans op ministerpost

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij N-VA zorgt de uitslag voor een hoerastemming. Vlaams Belang is bij ons de grootste maar N-VA stijgt ook. Op Schiervelde in Roeselare wachtten de militanten hun kopstukken op. Sander Loones, die van het federale naar het Vlaamse niveau gaat, keek al meteen vooruit. Hij wil West-Vlaanderen centraler zetten. En komt wellicht in aanmerking voor een ministerpost. Al wilde hij dat gisteren nog niet gezegd hebben.

"Er staat veel te gebeuren, het land moet op orde gezet", zegt Sander Loones van N-VA. "Er moet een Vlaamse regering worden gevormd. West-Vlaanderen moet volop verdedigd worden in Brussel. Veel werk op de plank, maar vanavond eerst wat genieten."

Oprichter N-VA Geert Bourgeois: "Ik ben ongelofelijk gelukkig. Ik ben een gelukkig man en politicus. Blij dat ik die partij opgericht heb. Blij met het resultaat. Tegen de verwachtingen en de peilingen in. We hebben een fantastische eindsprint gemaakt. Met Bart De Wever die uitmuntend was in de debatten. En kijk, we hebben gewonnen."

Afscheidnemend parlementslid Wilfried Vandaele: "We kennen de dossiers - stikstofverhaal, Ventilus enzovoort - dat we ook in West-Vlaanderen op die manier standhouden, dat is toch echt wel een beetje onverwacht."

Geert Bourgeois: "Bart De Wever heeft duidelijk Tom Van Grieken verslagen. Tom Van Grieken kan wel slogans brengen en kreten slaken. Maar daaronder zit niets."

- Welke ministerportefeuille krijgt u?

Sander Loones: "Haha, zo werkt onze partij niet. Wij gaan voor verkiezingen, voor een goed resultaat. Sterke onderhandelingen en regeringsvorming. Maar het is duidelijk dat West-Vlaanderen zeker van alles verdient."

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Bart Coopman
Andy Debo