Kies West 24

Fran­ce­s­co Van­der­jeugd zet stap terug bij de ver­kie­zin­gen van 9 juni

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Francesco Vanderjeugd, de liberale burgemeester van Staden, zet een stap terug bij de federale verkiezingen van 9 juni. Hij was normaal eerste opvolger op de West-Vlaamse kamerlijst van Open VLD. Hij schuift nu naar de tweede plaats, omdat het parket hem in verdenking stelt van voorkennis en belangenvermenging bij twee vastgoedtransacties. Vanderjeugd blijft erbij dat hij in eer en geweten handelde, en gaat voor de vrijspraak.

Francesco Vanderjeugd heeft het vanmorgen zichtbaar moeilijk. De burgemeester van Staden zou op 9 juni de eerste West-Vlaamse opvolger zijn op de Open VLD  kamerlijst. Maar een dagvaarding voor de rechtbank, wegens mogelijke voorkennis en belangenvermenging bij een bouwproject, steekt daar een stokje voor. Francesco Vanderjeugd: "De inleidingszaak in mijn dossier is 21 mei, dat is op enkele weken van de verkiezingen. Ik kan het mijn partij niet aandoen om op zo’n visibele plaats, de eerste opvolgersplaats, te blijven staan. Ik heb beslist om een stapje achteruit te zetten en op de tweede opvolgersplaats te staan. Veronique Buyck, de burgemeester van Ardooie zal mijn eerste plaats daar innemen."

N-VA wil dat Francesco Vanderjeugd ook als burgemeester stap opzij zet

Intussen wil N-VA Staden dat  Francesco Vanderjeugd ook als burgemeester een gepaste conclusie trekt en een stap opzij zet. "Tot aan het proces," zegt Jan Depla. "Daarna zien we wel welke nieuwe conclusie er getrokken moet worden."

“Gelet op de huidige ontwikkelingen rond de doorverwijzing van onze burgemeester naar de rechtbank door het parket aangaande het dossier rond vastgoeddeals meent N-VA Staden dat de burgemeester zelf de passende conclusies neemt en een stap opzij zet.”

2019-05-26 00:00:00 - Raakt Francesco Vanderjeugd zijn Vlaamse zetel kwijt?
Nieuws

Parket dagvaardt officieel burgemeester Vanderjeugd van Staden: "Dit komt behoorlijk binnen"

Geen stap opzij als burgemeester

"Ik denk dat ik nog veel kan betekenen voor de mensen van Staden, in goede en kwade dagen."

Francesco Vanderjeugd

Francesco Vanderjeugd: "Waarom zou ik nu een stap opzij moeten zetten in mijn uitvoerend mandaat, als ik van mijn onschuld overtuigd ben? Op nationaal vlak ben ik al gestraft nog voor er een veroordeling komt. We moeten het niet nog erger maken. Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. En ik denk dat ik nog veel kan betekenen voor de mensen van Staden, in goede en kwade dagen. Ik ben ik er altijd geweest voor hen, al bijna 12 jaar. Ik zal zo verder doen."

Francesco Vanderjeugd riskeert tot 5 jaar cel en 400 000 euro boete.

Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.