N‑VA-lijst­trek­kers bren­gen hun stem uit: Kie­zers moe­ten kij­ken wel­ke par­tij ver­an­de­ring wil en wel­ke par­tij ook ver­an­de­ring kan brengen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Lijsttrekkers Sander Loones en Jean-Marie Dedecker (N-VA) hebben hun stem uitgebracht. N-VA kreeg bij de vorige verkiezingen in West-Vlaanderen een oplawaai van Vlaams Belang. Die stegen met 15 procent, N-VA zakte met 10 procent, en werd zelfs kleiner dan Vlaams Belang. De vraag is of ze nog meer stemmen aan uiterst rechts zullen verliezen.

Sander Loones gaat stemmen in de sporthal van Oostduinkerke. Hij is de N-VA lijsttrekker voor het Vlaamse parlement. Vorige keer stond Loones nog op de federale lijst. Hij kijkt uit naar het duel met Hilde Crevits.

Voorzitter van N-VA, Bart De Wever, heeft de deur dichtgeslagen voor het Vlaams Belang. Ook Sander Loones volgt zijn voorbeeld: "Ik zat op de radio en heb dezelfde stelling ingenomen. Ik denk dat mensen nuttig moeten stemmen en ik hoop dat ze dat vandaag gaan doen. Ze moeten effectief gaan kijken welke partij verandering wil en welke partij ook verandering kan brengen. Die radicale partijen kunnen dat niet, ze komen met programma's die meer schulden gaan brengen, en waarmee ze niet in de regering kunnen raken. Mijn partij kan dat wel."

Wij staan klaar om onze verantwoordelijkheid op te nemen, met Bart De Wever als kandidaat-premier.

Sander Loones
Sander Loones

De burgemeester van Middelkerke is het konijn dat de N-VA uit zijn hoed heeft getoverd. De partij hoopt op een Dedeckereffect in West-Vlaanderen om stand te houden tegen het Vlaams Belang. Dedecker is lijsttrekker bij de federale verkiezingen. Onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker vreest een gitzwarte zondag. Dat zegt de lijsttrekker van de federale N-VA-lijst zondag nadat hij zelf zijn stem had uitgebracht. "Ik hoop dat wij met N-VA stand houden, maar eerlijk gezegd denk ik dat het moeilijk wordt", zegt hij. Dedecker is terug van weggeweest in West-Vlaanderen. Waar hij in 2019 nog lijstduwer was voor de federale lijst van N-VA, is hij nu lijsttrekker, weliswaar als onafhankelijke, want Dedecker wilde geen partijkaart van N-VA. Dedecker zelf vreest naar eigen zeggen een gitzwarte zondag. "Ik voel dat de bevolking zich machteloos voelt en kwaad is en dat zou zich kunnen uiten in stemmen voor extremistische partijen."

Dedecker bleek eerder al garant te staan voor een pak voorkeurstemmen. In 2019 haalde hij er vanop de lijstduwersplaats meer dan de lijsttrekkers van Open VLD en Vlaams Belang.

Dedecker
Stefaan Kerger
Wout Bernaert

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.