Lo-Renin­ge bouwt stem­hok­jes in woon­zorg­cen­trum: 1.100 inwo­ners komen er stemmen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Alle gemeenten zijn druk bezig met de inrichting van de stemlokalen. In Lo-Reninge komt er een stembureau in het woonzorgcentrum Zilvervogel. Daar kunnen niet alleen de bewoners terecht, maar ook de andere inwoners in de gemeente.

Iets meer dan 1.100 Reningenaars zullen hun stem komende zondag uitbrengen in woonzorgcentrum Zilvervogel. De stemlokalen worden ingericht in de vergaderzalen van het woonzorgcentrum, tot tevredenheid van de bewoners. "We moeten niet buiten, we zijn op ons gemak hé", vertelt bewoonster Jacqueline Gadeyne. De stemhokjes zullen trouwens ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. 

Kennismaking met woonzorgcentrum

Die laagdrempeligheid is een groot pluspunt en vergroot de kans dat de bewoners effectief gaan stemmen. De directeur is blij dat ook de andere inwoners van Reninge hier komen stemmen. "Het is een eerste kennismaking met een woonzorgcentrum. Sowieso doorlopen ze het wzc en ook het dorpsrestaurant is hier zondag open. Zo kunnen de mensen hier blijven eten", klinkt het bij campusdirecteur Delphine Bouwet. 

Potlood en papier

Net zoals in de meeste West-Vlaamse gemeenten stemmen ze in Lo-Reninge nog met potlood en papier. En daar zijn de bewoners blij mee. "Met potlood is nog het best van al voor ons, voor onze leeftijd. We kennen dat niet meer, die computers", besluit bewoonster Jacqueline. 

Hoe stemmen in west vlaanderen
Kies West 24

West-Vlaanderen stemt hoofdzakelijk met potlood en papier

Nathalie Dewulf
Celien Tanghe