Lijst­trek­kers CD&V bren­gen hun stem uit: Het is heel spannend”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De West-Vlaamse lijsttrekkers voor CD&V gingen vanmorgen stemmen. Nathalie Muylle trekt de lijst voor het Federaal Parlement en ging stemmen in Rumbeke bij Roeselare. Hilde Crevits trekt de Vlaamse lijst en bracht haar stem uit in Torhout.

De Christendemocraten verdedigen 3 West-Vlaamse zetels in de Kamer, en willen dat graag zo houden. “Op basis van de peilingen van de laatste drie weken hebben we altijd die drie zetels kunnen houden, maar het is heel spannend, dus voor mij is dit echt wel de inzet om die drie zetels te kunnen houden in de Kamer en dan zie je vanavond een heel gelukkige Nathalie als dat zo is”, aldus Nathalie Muylle.

Nathalie Muylle

Vlaams Parlement

CD&V verdedigt ook 5 zetels in het Vlaams Parlement. In 2019 was CD&V de grootste in onze provincie. De partij verdedigt 5 zetels. Crevits zet haar verwachtingen op een vlakke lijn: "We hebben goede reacties gehad tijdens de campagne, maar er is natuurlijk echt wel angst voor extremen. Ofwel zullen de mensen appreciëren wat we de vorige jaren gedaan hebben, ofwel niet."

Crevits beaamt dat er de afgelopen periode heel wat geruzie was in de politiek. "Er is tijdens de campagnes heel wat ruzie gemaakt en in oneliners gepraat, maar beleid voeren lukt moeilijk in oneliners. We zullen zien wat het geeft."

Crevits 3

Populairste politica

Crevits haalde in 2019 ruim 130.000 voorkeurstemmen en was daarmee veruit de populairste West-Vlaamse politica. Ze kon toen de opmars van Vlaams Belang en N-VA in de provincie stuiten, maar de vraag is of dat haar een tweede keer lukt: de CD&V staat er wat minder goed voor in de peilingen en de partij speelt haar West-Vlaams kopstuk minder prominent uit dan in 2019, toen ze expliciet naar voren werd geschoven als kandidaat minister-president.

Lorenzo Dejonghe
Davy Vercamer
Siel Vandorpe
Belga