Kies West 24
 | update 

Land­bou­wers plaat­sen anti-N-VA-bor­den: In opko­pen boer zijn ze kampioen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Je hebt ze misschien al gezien: nieuwe campagneborden langs de weg, naast die van N-VA. Het zijn protestborden van landbouwers tegen het beleid van de partij. Stijn Vandelanotte (34) is melkveehouder in Merkem en zette de actie op poten.

'Geen geld voor openbaar vervoer, wel voor het opkopen van de boer. Dank u, N-VA'. het is maar één van de slogans op borden in landbouwgrond. Ze prijken naast de campagneborden van N-VA, onder meer in de regio rond de IJzer- en Handzamevallei.

Borden boeren tegen n va

Melkveehouder Stijn trekt mee aan de kar. "N-VA houdt een jacht op grond vanuit natuurredenen, dus ik wil die problematiek aankaarten."

"N-VA wil de groene kiezer overtuigen, maar laten alles van industrie doorgaan. Ze pakt maar één sector aan: de landbouw", reageert Stijn. "Mevrouw Demir (Zuhal, Vlaams minister van Omgeving, red.) zal hier veel stemmen mee winnen, ten koste van haar lokale partijgenoten. Want hier in het landbouwgebied wordt haar standpunt niet gedragen."

Ook Stijn Ghyselen uit Diksmuide werkt mee aan de actie. "Ik vind dat de landbouw enorm geviseerd wordt. Het is alsof wij de boeman zijn van het stikstofverhaal."

"Zijn wij dan geen natuur?"

De verkiezingen van 9 juni zullen volgens Stijn de belangrijkste worden in zijn carrière. "Ze geven aan welke toekomt ik tegemoet ga. Als ik de investeringen die ik wil doen, niet kan vervullen, is er geen toekomst meer voor mij."

"N-VA bespaart op alles en ik steun de partij wel omdat ze de begroting op orde willen brengen. Maar natuur krijgt alle voorkeur ten koste van de landbouw. Zijn wij dan geen natuur? Wij helpen toch mee die begroting aan te pakken?"

"Teleurgesteld en boos"

Gemeenteraadslid in Gistel Wim Aernoudt staat op de zevende plaats voor de Kamer voor N-VA. Hij reageert teleurgesteld en boos op de actie: "Het raakt mij. Ik ben zelf opgegroeid op een West-Vlaamse boerderij."

Volgens het provincieraadslid is landbouw inderdaad geen natuur. "Landbouw is voedselproductie, geen natuurbeheer. Maar ook landbouw moet, net als alle andere sectoren, respect opbrengen voor de omgeving."

Aernoudt is ook kritisch naar de Boerenbond: "Die Leuvense club zegt de belangen van landbouwers te behartigen. Tegelijk is diezelfde organisatie eigenaar van veruit de grootste cluster ondernemingen die handel drijft met landbouwers."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere