Jere­mie Vaneeck­hout (Groen): Groen houdt stand”

Vaneeckhout

Terwijl de resultaten voorzichtig blijven binnendruppelen lijkt Groen licht verlies te gaan lijden in West-Vlaanderen. Covoorzitter Vaneeckhout reageert licht positief, maar ziet vooral winst in Brussel. 

Zowel voor Vlaams als Federaal lijdt Groen licht verlies. In West-Vlaanderen halen ze nog 5,8 procent Vlaams en 5,6 procent Federaal. Vaneeckhout is toch positief: "We blijven sterk om in het Vlaams Parlement te zijn en ook in West-Vlaanderen ziet het ernaar uit dat we de zetels zullen houden. Groen zal een blijvende stem in Vlaanderen blijven en daar ben ik blij om.  

Vaneeckhout treurt wel om de verrechtsing: "We maken ons daar hele grote zorgen in, we hebben het in de campagnes ook gezien. Partijen schuiven op naar rechts en we zien een samenleving waar mensen weggezet worden om hoe ze eruit zien, om wie ze zijn en om wie ze graag zien. 

‘De kiezer lijkt te bevestigen dat Groen nodig is. We hebben deze campagne gestreden voor groene politiek, die draait om zorg dragen voor elkaar, voor onze gezondheid en voor de planeet. Het is hoopvol voor de samenleving dat Groen stand lijkt te houden en de komende jaren dat werk verder kan zetten.’

In Brussel gaan de groenen naar winst en lijken ze een sterk resultaat neer te zetten. 'Brussel is de voorbije jaren sterk veranderd. Dankzij minister Elke Van den Brandt herademde Brussel: we zorgden voor gezondere lucht, meer groen, meer en beter openbaar vervoer en meer veilige fietspaden, en dat wordt vandaag beloond’, aldus de groenen.


Ook Federaal lijsttrekker Vandemaele reageert licht positief: "Het ziet er naar uit dat we onze twee zetels in West-Vlaanderen zullen houden. We houden wel stand als partij en dat is wel belangrijk. Veel mensen hadden ons onder de kiesdrempel geschreven, maar de kiezer geeft toch aan dat er nood is aan een groene partij in Vlaanderen de komende jaren."

"Klimaat werd wat weggeschreven in de campagnes, maar toch houden we stand. Ook de jongeren stemmen redelijk tegen ons, ik heb veel debatten gedaan onder andere met jongeren. Daar heb ik heel wat rechtse uitspraken gehoord." 

Wout Bernaert
Stefaan Kerger