Kies West 24

Groen voert met cij­fers cam­pag­ne voor betaal­ba­re zorg op markt Ieper

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De partij Groen heeft zaterdagvoormiddag op de markt in Ieper campagne gevoerd voor betaalbare zorg. Onder meer co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout bevroeg de Ieperlingen over hun kennis van de cijfers en problemen in de sector. Zo moesten ze raden hoeveel een kamer in een woonzorgcentrum in Ieper kost. 

Gezondheidszorg is voor Groen een van de prioriteiten in haar verkiezingsprogramma. Dat maakt Vaneeckhout nog eens duidelijk in Ieper: "Dat je op kinderopvang 13 maanden moet wachten, dat de gemiddelde factuur in een WZC in West-Vlaanderen meer dan 1600 euro is, terwijl het gemiddelde pensioen lager ligt, dat schatten mensen niet altijd in als ze niet zelf met de situatie geconfronteerd worden. Mensen die ermee geconfronteerd worden, zeggen: 'Dit is niet houdbaar.'"

"Evenzeer West-Vlaams probleem"

Na de quizvraag gaan de kandidaten in gesprek met de inwoners. Vooral ouderen liggen wakker van de zorgen over de gezondheidszorg. De boodschap van Groen is voor federaal lijsttrekker Matti Vandemaele daarom minstens even belangrijk in West-Vlaanderen als elders in Vlaanderen. "Ik denk dat de situatie in West-Vlaanderen niet beter is dan in de rest van Vlaanderen. We stellen vast dat je heel je leven op een wachtlijst staat omdat er te weinig geïnvesteerd wordt in de zorg", argumenteert hij. 

"Daarom voeren we hier vandaag actie. Als je hier op de markt in Ieper luistert, dan herkennen veel mensen zich in de verhalen die we brengen. Het probleem is dus ook zeker een West-Vlaams probleem." Groen ijvert dus voor meer investeringen in de zorg, om bijvoorbeeld ook de uitval van personeel tegen te gaan.

Robbe Wets