Gemeen­te­be­lan­gen Knok­ke-Heist stelt lijst zon­der Lip­pens’ voor

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Knokke-Heist heeft de partij Gemeentebelangen haar lijst voorgesteld voor de verkiezingen. Voor het eerst sinds lang zonder graaf Leopold Lippens, maar met huidig burgemeester Jan Morbee als lijsttrekker. Toch blijft de familie Lippens belangrijk. De zoon van Leopold, artiest Valéry Lippens, is voorzitter, maar staat zelf niet op de lijst. Hij verkoopt wel zijn foto’s om de partij financieel te steunen.

Valéry Lippens, voorzitter Gemeentebelangen Knokke-Heist: “Mensen praten non-stop over mijn vader. Het is emotioneel, het is elke dag zo in Knokke, in de winkel, op het strand, het is magnifiek.”

Ook zoon Valéry beseft het: Graaf Leopold Lippens blijft ook na zijn dood nadrukkelijk aanwezig in zijn Knokke-Heist. Maar het zijn over 107 dagen voor het eerst sinds lang wel verkiezingen zónder hem. Zijn partij Gemeentebelangen trekt met huidig burgemeester Jan Morbee als lijsttrekker naar de kiezer. Jan Morbee, lijsttrekker Gemeentebelangen Knokke-Heist: “Leopold Lippens was een fenomeen. Het was de meest flamboyante burgemeester van België. En zelfs ver buiten onze landsgrenzen. En wij kunnen dat niet opvangen door één persoon, dat willen we niet. Maar we hebben dat opgevangen door een lijst, een lijst van sterke kandidaten.”

“Leopold Lippens was een fenomeen. Het was de meest flamboyante burgemeester van België.”

Jan Morbee

Er zijn 31 kandidaten, maar graaf Valéry Lippens is daar niet bij. “Ik heb een ander leven, ik ben een artiest. En ik steun de groep. Voor mij is dat zeer belangrijk. Ik ben ook de voorzitter van de lijst omdat ik denk dat het belangrijk is.”

Gemeentebelangen zet in op veiligheid en netheid. ”Daarmee is onze badstad groot geworden. Dat moeten we ten koste van alles in ere houden. Maar we hebben ook grote projecten: het casinoproject dat in gang geschoten is. Maar we hebben nog zo veel andere ideeën.”

Woelige periode

Gemeentebelangen laat een woelige periode achter zich. Na de dood van Lippens kwamen er burgemeesterswissels, de gemeente kwam onder financieel toezicht en de vorige burgemeester komt met een eigen lijst. Maar de rust is terug, klinkt het. Startpunt van de campagne is de opening van een tentoonstelling met foto's van Valéry Lippens en zijn moeder, over Leon en Leopold Lippens en de gemeente.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse