Kies West 24

Er is geen aan­dacht geweest voor de pro­ble­men van de West-Vla­ming”: Jere­mie Vaneeck­hout (Groen) is snoei­hard tij­dens debat in De Laat­ste Week

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee dagen voor de verkiezingen sluiten we ons debatprogramma "De Laatste Week" af met Hilde Crevits en Jeremie Vaneeckhout, de Vlaamse lijsttrekkers voor CD&V en Groen. Ze hebben het over de landbouw, de zorg, maar ook over West-Vlaanderen. Is er wel genoeg gebeurd voor onze provincie de afgelopen vijf jaar?

Is er wel genoeg aandacht geweest voor de problemen van de West-Vlaming? Dat is een van de centrale thema's in de laatste aflevering van "De Laatste Week". Jeremie Vaneeckhout, partijvoorzitter en Vlaams lijsttrekker voor Groen en Hilde Crevits, Vlaams lijsttrekker voor CD&V gaan met elkaar in debat.

"Geen aandacht voor de problemen van de West-Vlaming"

"Als het gaat over ons hoger onderwijs, als het gaat over de besparingen bij De Lijn waarbij er 3000 bushaltes geschrapt zijn waarvan bijna de helft in West-Vlaanderen, dan kan je toch alleen maar zeggen dat er rond die regeringstafel en parlementaire meerderheid van N-VA, CD&V en Open VLD geen aandacht geweest is voor de problemen van de West-Vlaming", zegt Jermie Vaneeckhout. "De West-Vlaming heeft een stuk het gevoel: wij hebben niet meegeteld in Brussel."

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij Hilde Crevits is het daar niet mee eens: "Als minister van openbare werken heb ik gezorgd voor de allerlaatste snelweg in West-Vlaanderen, de A11. Vraag aan de stad Brugge of ze blij zijn met investeringen in cultuur: ze zijn ontzettend blij. Kijk naar het aantal OverKophuizen in West-Vlaanderen. Er was er een vijf jaar geleden, het zijn er nu zestien. Ik zou ook kunnen kijken naar de overkant wat Groen gerealiseerd heeft voor West-Vlaanderen. In mijn eigen Torhout is het loket in het station toe. Verdwenen, fini!"

Investeren in openbaar vervoer

Jeremie Eeckhout wil vooral investeren in het openbaar vervoer: "Je kan niet besparen op De Lijn en bushaltes afschaffen en tegelijk nog een paar tientallen miljoenen in een regionale luchthaven steken die verlieslatend is in het zuiden van onze provincie waarvan iedere economische expert zegt dat dit waanzin is."

"Voor mij is de absolute prioriteit voor West-Vlaanderen die nabije, toegankelijke zorg houden", zegt Hilde Crevits. "Ik kom zoveel mensen tegen, in meer dan de helft van de gemeenten, die zeggen dat ze geen huisarts meer hebben. Voor mij ligt dit heel erg zwaar op de maag."

Thibaut Desmarets