Kies West 24

Toch elek­tro­nisch tel­len waar met pen & papier wordt gestemd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Over drie dagen gaan we stemmen, en die stemmen moeten allemaal geteld worden, tenzij er natuurlijk elektronisch wordt gestemd. In zes West-Vlaamse gemeenten werken ze met een soort tussenoplossing. De mensen stemmen er met potlood en papier, maar het tellen gebeurt elektronisch.

Onder meer in Waregem zullen de tellers geen stembrieven meer per partij moeten sorteren en dan streepjes op papier zetten. Ze geven meteen in een computer de namen van de gekozen partij en voorkeursstemmen in. Dat gebeurt twee keer ter controle. Waregem moet daarvoor wel 90 laptops voorzien.

"We hopen dat het sneller gaat en dat de mensen ’s avonds sneller naar huis kunnen."

Margot De Vuyst is Gemeentelijk Coördinator Verkiezingen in Waregem

Margot De Vuyst is gemeentelijk coördinator van de verkiezingen in Waregem:. "Als de tweede invoer niet matcht met de eerste is het zo dat de computer aangeeft dat er een incorrectheid is", zegt ze.

"Dan kan men kijken naar de stem die effectief gegeven is. Dan kijkt men of de eerste input juist was, was de tweede juist, os was het een volledig andere input. Dan kan men de stem opnieuw inputten."

-Het is dus efficiënter, fouten sluit je uit, maar gaat het ook sneller?

"We hopen dat het sneller gaat en dat de mensen ’s avonds sneller naar huis kunnen. Maar het is de eerste keer dat we dit proberen, dus we zullen moeten zien wat het geeft", vertelt Margot.

Ben Storme
Andy Debo