Eerste politiek debat: West-Vlaamse lijsttrekkers willen meer geld voor West-Vlaanderen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 9 juni mogen we naar de stembus voor de Federale en Vlaamse verkiezingen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van werkgeversorganisatie VOKA in Brugge zijn alle West-Vlaamse lijsttrekkers voor de Kamer met elkaar in debat gegaan.
Tijdens het allereerste debat is duidelijk dat we een bitse strijd krijgen om de stem van de kiezer, maar over één ding was er wel eensgezindheid tussen de West-Vlaamse lijsttrekkers: er moet meer geld vanuit Brussel naar West-Vlaanderen komen.
"Beter samenwerken"
In Limburg werken politici beter samen en dat loont blijkbaar. "In West-Vlaanderen zou dat betekenen dat we een derde vak krijgen op de A17, dat we meer universitair onderwijs kunnen krijgen in West-Vlaanderen, zodat de jongeren niet wegtrekken en zouden we de Westhoek beter kunnen ontsluiten", zegt Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker voor Open VLD in West-Vlaanderen.
Arbeidsmarkt
Verscheiden partijen pleiten voor een nieuwe staatshervorming om ook de arbeidsmarkt te hervormen. "Wij hebben als West-Vlaanderen te weinig instrumenten om een eigen beleid te voeren. Vlaanderen moet dat doen. Daarom is die staatshervorming ook nodig. We hebben 135.000 inactieven vandaag die we op de arbeidsmarkt moeten krijgen", zegt lijsttrekker voor CD&V West-Vlaanderen, Nathalie Muylle.
Het lukt ons bijvoorbeeld niet om arbeidskrachten van over de taalgrens naar West-Vlaanderen te halen, ondanks de vele pogingen. "Wij mogen de Walen nog helpen, maar we moeten absoluut onze welvaart veilig stellen, want wij zijn een werkzaam volk in West-Vlaanderen", vindt Jean-Marie Dedecker, lijsttrekker voor N-VA West-Vlaanderen.
Meer geld nodig
Maar op het debat blijkt dat de kloof misschien te groot is om alle partijen op één lijn te krijgen om samen in Brussel meer geld en investeringen op te eisen voor West-Vlaanderen.
"De kiezer stemt massaal Vlaams en rechts, maar krijgt telkens een links en Waals beleid", zegt Wouter Vermeersch die de lijst trekt voor Vlaams Belang. "Wij vinden het nu tijd om eindelijk de wil van de kiezer te respecteren."
Maar waar moet het geld vandaan komen om te investeren in West-Vlaanderen? "Meer lasten op vermogen en minder op inkomen", vindt Stephen Brigitta van PVDA. "Mensen kunnen voor vier euro naar de dokter, voor elf euro naar de psycholoog. Maar de rusthuizen zijn ongelofelijk duur, daar is werk", zegt Melissa Depraetere van Vooruit.
De ecologische transitie en de snelle technologische transitie baren heel wat ondernemers zorgen, zo blijkt. "De meest ecologische keuze moet eigenlijk de meest betaalbare keuze en de meest logische keuze zijn. En dat zijn keuzes die we kunnen maken in het parlement", zegt Matti Vandemaele, lijsttrekker Groen.