CD&V likt wonden: ontgoocheling door verlies van zetels
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
CD&V likt haar wonden, ook bij ons. De partij valt in onze provincie terug op de derde plaats bij de Vlaamse verkiezingen en strandt federaal zelfs vierde, na Vooruit. Sterkhouder Hilde Crevits verliest meer dan 50.000 voorkeursstemmen in vergelijking met 2019. In het Vlaams parlement vallen de christendemocraten terug van 5 naar 4 zetels. In de Kamer zullen nog maar twee West-Vlaamse CD&V’ers zetelen.
Na lang wachten kwamen de CD&V-kopstukken de evenementenzaal van Tour en Taxis in Brussel binnengewandeld. Kopvrouw Hilde Crevits uit Torhout, vijf jaar geleden nog goed voor bijna 131.000 West-Vlaamse voorkeurstemmen, ziet haar score terugvallen tot goed 77.000. Vlaams valt haar partij valt op 18,7 procent, een verlies van 5 en een halve procent.
"We moeten wel een paar procenten prijsgeven. Dat is natuurlijk niet fijn als resultaat. Ik ga daar niet flauw over doen", reageert Hilde Crevits.
Voor het Vlaams parlement blijft de oranje familie in 10 van de 64 West-Vlaamse gemeenten de grootste partij. Voor de Kamer is dat alleen nog het geval in Lo-Reninge.
2 zetels in de Kamer
In de kamer strandt CD&V nipt onder 15 procent van de stemmen en wordt het de vierde partij na Vooruit. Ze houden twee van de drie zetels.
Nathalie Muylle, lijstrekker Kamer bij CD&V: "Ik heb altijd gezegd voor mij is één doelstelling: de drie zetels die we nu hebben willen we behouden. Ook wij gaan achteruit en we komen een stuk op de lijn te liggen van de collega's in de andere provincies. Die tendens zet zich voort."
De West-Vlaamse kopstukken verzamelen gisteravond in Gits bij Hooglede. De sfeer is er niet uitgelaten, maar het kon al bij nog slechter, klinkt het. De partij is niet helemaal van de kaart geveegd.
Voor het Vlaams parlement valt CD&V terug van 5 naar 4 zetels. Naast Crevits en Bart Dochy, zijn ook Loes Vandromme uit Poperinge en Brecht Warnez uit Wingene zijn verkozen.
Loes Vandromme: "In Poperinge ben ik heel tevreden. Als je de kaart van Vlaanderen bekijkt, dan zijn wij met Poperinge met enkele anderen de enigen die eigenlijk nog oranje kleuren. Op Vlaams niveau is dat een opsteker. De mensen heel dicht bij mij geloven in mij."
Brecht Warnez: "Er is natuurlijk veel dankbaarheid naar de lijsttrekkers die alles gegeven hebben. Maar we hadden gehoopt dat we iets meer konden halen. Het is niet super positief natuurlijk."
"Opgelucht maar ontgoocheld"
In de Kamer blijft naast Nathalie Muylle uit Roeselare ook Franky Demon uit Brugge op post.
"Enerzijds opgelucht, ik mag weer naar de federale kamer. Anderzijds toch ook ontgoocheld. We hadden die derde zetel zo graag gehad. Ik hoor dat het komt op 200-tal stemmen tekort. Het is wel wat zuur. Als je maandenlang keihard werkt voor de campagne dan doet dat wel pijn, dat geef ik toe."
Voor het Vlaams parlement blijft de oranje familie in 10 van de 64 West-Vlaamse gemeenten de grootste partij. Voor de Kamer is dat alleen nog het geval in Lo-Reninge.