Bur­ge­mees­ters rea­ge­ren op ver­kie­zings­uit­slag: Resul­ta­ten zul­len in okto­ber anders zijn”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De verkiezingsresultaten op 13 oktober voor de gemeente- en provincieraad zullen anders zijn dan die van afgelopen zondag. Dat zeggen de burgemeesters van Roeselare, Ieper, Brugge en Oostende.

Roeselare en Ieper

Zowel in Roeselare als in Ieper was zondag Vlaams Belang de grootste. CD&V-burgemeester Kris Declercq van Roeselare is niet verbaasd. “Het verwondert mij niet. De boodschap die de Roeselarenaars gegeven hebben aan Brussel is: stop met ruziemaken, zorg dat je aandacht hebt voor de zaken waar de Roeselarenaar van wakker ligt. Dat hoor ik dagelijks op de straat, ook buiten campagnes. Het gaat dan over een besluiteloos uitwijzingsbeleid, steun voor de veiligheid, zaken waar je als lokaal bestuur niet altijd alle kracht voor hebt. Ik ben ook altijd op die nagel aan het kloppen in Brussel, ondersteun onze lokale besturen daarin.”

"Stop met ruziemaken, zorg dat je aandacht hebt voor de zaken waar de Roeselarenaar van wakker ligt."

Kris Declercq

En misschien zit de Roeselaarse burgemeester straks dichter om dat te doen. Als Hilde Crevits opnieuw minister zou zijn dan komt hij in het Vlaams parlement. 

Emmily Talpe, Open VLD- burgemeester in Ieper is wel verrast door het resultaat van Vlaams Belang in haar stad. “Wij zijn de vredesstad. Als men dan de rechten van vrouwen en de rechten van mensen met een andere geaardheid onder vuur neemt in die programma's, dan denk ik dat men ook gestemd heeft uit onwil of onrust over hoe het er in onze samenleving aan toe gaat. Nationaal was de sfeer de laatste maanden toch wat verziekt.”

"Men heeft ook gestemd uit onwil of onrust over hoe het er in onze samenleving aan toe gaat."

Emmily Talpe

Brugge en Oostende

In Brugge was zondag N-VA de grootste, voor Vlaams Belang, in Oostende was het net andersom. Dirk De fauw, burgemeester Brugge (CD&V): “Dat Vlaams Belang zo sterk wordt in West-Vlaanderen, dat stoort me . Maar we zien dat er nationaal gestemd is. Het zijn ook de tenoren, de partijvoorzitters, die aan bod gekomen zijn in de verkiezingen en niet zozeer de lokale mandatarissen."

“Dat Vlaams Belang zo sterk wordt in West-Vlaanderen, dat stoort me."

Dirk De fauw

Bart Tommelein, burgemeester Oostende: “Het waren geen lokale thema's, dit waren geen lokale verkiezingen. Ik weet toch wel dat er een groot verschil is tussen lokale verkiezingen en parlementsverkiezingen. Ook duidelijk te zien bijvoorbeeld in de uitslag van Vlaams Belang en PVDA. Het verschil tussen het Vlaams parlement en Europa is heel duidelijk. De meeste stemmen voor extreme partijen worden gegeven op de Europese lijst, zijnde de lijst die het verst af staat van de mensen.”

"De meeste stemmen voor extreme partijen worden gegeven op de Europese lijst."

Bart Tommelein

Waar het zondag ging over koopkracht, migratie of gender, gaat het in oktober over je eigen straat en je eigen stad.

“Daar ben ik echt van overtuigd. Bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen de mensen niet zozeer voor ideologieën. Die stemmen eerder voor: wat heeft men gerealiseerd en wat wil men nog realiseren voor mij.”

“Mensen stemmen op mensen die ze kennen. Op familieleden, vrienden, kennissen. Buren en verwantschappen. Dit zijn andere verkiezingen. Hier spreek je over mensen die je kent.”

Redactie