Nieuws

Zon­ne­beeks asiel zit met kater

2018-09-11 00:00:00 - Zonnebeeks asiel zit met kater

Het asiel van Zonnebeke zit met een financiële kater nadat het een deel van de dieren van een malafide kweker heeft opgevangen.

Bij de kweker uit Beselare werden 91 dieren in beslag genomen. Zij zaak kwam gisteren voor. Hij riskeert een verbod van drie jaar en boete van 20.000 euro.

Maar Abdelkrim S. stuurde  maandag zijn spreekwoordelijke kat naar de Ieperse rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor een waslijst van inbreuken op de dierenwelzijnswet. "De man was de afgelopen jaren met niets in orde", aldus de procureur. "Ik vorder een 3 jaar durend verbod op het houden van dieren, een boete van ongeveer 20.000 euro en een verbeurdverklaring van een bedrieglijk vermogensvoordeel van 12.000 euro."

Wel aanwezig was advocaat Bert Verhaeghe, die zich burgerlijke partij stelde namens de Zonnebeekse vzw Huisdierenopvang. De vrijwilligers van de vzw vragen een schadevergoeding van ruim 7.000 euro.

In maart 2018 namen de Vlaamse diereninspectie, lokale politie en gerecht 70 honden, 7 pups, 11 katten en 3 kittens in beslag in de onvergunde kwekerij van Abdelkrim op het einde van de Slijpstraat bij de A19 in Beselare. De dieren werden opgevangen door verschillende asielen, waaronder dat van Zonnebeke. "Wij kregen 7 honden en 5 pups toegewezen", vertellen Lode en Katleen Declercq, vrijwilligers bij de vzw. "Zoveel dieren in één keer opvangen is uitzonderlijk voor ons. Bovendien waren de honden er erg aan toe, waardoor we veel geld spendeerden aan dierenartsen. Uiteindelijk moesten we één oude Duitse herder laten inslapen, omdat hij te veel pijn leed. De andere honden werden geadopteerd, maar wij blijven achter met een financiële kater."

Volgens de vrijwilligers kampt de vzw al met een jaarlijks financieel tekort. "Wij betalen het tekort uit eigen zak. De extra kosten door S. komen dus heel ongelegen. De subsidie van de gemeente is een aalmoesje. Een deel van ons asiel staat op instorten, maar we hebben de middelen niet voor renovatiewerken. Als wij ermee stoppen, moet Zonnebeke een andere oplossing vinden voor de opvang van dieren."

Vonnis op 8 oktober.

 

Lees ook:

De redactie