Nieuws

Zes maan­den cel gevor­derd voor men­sen­han­del in Azi­a­tisch restaurant

De zaakvoerster van een restaurant in Brugge heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor mensenhandel en enkele sociale inbreuken. De werknemers hadden deeltijdse contracten, maar moesten in de praktijk veel meer werken. 

Drie jaar geleden stelden de inspectiediensten vast hoe een werknemer op het moment van de controle plots wegvluchtte. In het onderzoek naar Oriental Wok werd in oktober 2017 ook al een huiszoeking uitgevoerd. Toen bleken zes Hongaarse werknemers over een deeltijds contract van 30 uur per week te beschikken. In werkelijkheid beweerden de mannen ongeveer negen uur per dag te werken. De vrouwen, die na de service ook nog moesten poetsen, werkten zelfs twaalf à dertien uur per dag.

"Werknemers kozen er zelf voor om langer te werken"

De verdediging pleitte dat van mensenhandel absoluut geen sprake was. Volgens X.C. was het personeel zelfs gewoon tevreden met de gang van zaken. Ook de aanmeldingen bij de RSZ zouden naar eigen zeggen steeds correct verlopen zijn. De advocaat van de beklaagde wees er ook op dat de werknemers niet verplicht waren om ter plaatse te verblijven, maar daar zelf voor kozen.

Het arbeidsauditoraat vorderde zes maanden cel, 36.000 euro boete en ruim 82.000 euro verbeurdverklaring.

Belga