Nieuws

You­tu­ber Acid voor rech­ter in zaak Reu­ze­gom: zaak uitgesteld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Brugse rechtbank is het proces gestart tegen YouTuber Acid uit Blankenberge. Hij is na een ophefmakende video rechtstreeks gedagvaard door een voormalig lid van studentenvereniging Reuzegom.

Acid, echte naam: Nathan Vandergunst, moet zich onder meer verantwoorden voor (elektronische) belaging, last en eerroof en cyberpesten. Vanmorgen kwam hij strak in het pak en zelfzeker naar de Brugse rechtbank.

"Ik heb er zin in, ik ben niet zenuwachtig, eerder benieuwd", zei Nathan toen hij de rechtbank binnenkwam.

Ophef over video

De bal ging aan het rollen toen de bekende YouTuber een video publiceerde over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen.

Hij vindt dat de daders te weinig zijn gestraft. YouTube haalde de video met meer dan 200.000 views uiteindelijk offline. 

Negatieve recensies

In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat niet bij de fatale doop aanwezig was. De jongeman moest in het dossier dan ook niet voor de rechtbank verschijnen. Zijn ouders werden in hun sterrenrestaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en negatieve recensies.

Toch vindt Acid dat hij nog altijd recht in zijn schoenen staat: "Ik zou het nog altijd opnieuw doen. Als publiek figuur merk ik dat vooral jongeren met veel vragen zaten. Ik vind het dan mijn taak om hen die antwoorden te geven, als onze justitie dat niet doet."

Het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten naar de bewuste video, waarop de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen kwamen. Daardoor moet Vandergunst zich voor de Brugse strafrechter nu verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster. 

Acid riskeert tot 2 jaar celstraf

De Reuzegommer vraagt 1 euro provisoire schadevergoeding. Maar omdat de zaak nu voor de correctionele rechtbank komt, riskeert Acid een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en boetes ter waarde van maximum 136.000 euro. "Dat is meer dan de Reuzegommers die 400 euro moesten betalen. Dat is onrechtvaardig. Dat stinkt naar klassenjustitie", zegt Nathan aan ons.

Zoals verwacht werden op de zitting enkel conclusietermijnen bepaald. Meester Walter Van Steenbrugge hekelde wel het feit dat er nog geen enkel stuk werd overgemaakt. Meester Wim De Colvenaer repliceerde dat de raadsman van Acid zijn tussenkomst in het dossier pas recent meldde.

"Geen show van maken"

Daarnaast vroeg de advocaat van de ex-Reuzegommer nog of het bewuste YouTube-filmpje op de zitting bekeken zou kunnen worden. De rechter stelde dat hij dat in niet zal doen. "We gaan er toch geen show van maken", reageerde meester Van Steenbrugge op de vraag van zijn tegenstrever.

De volgende zitting is op 18 januari 2024.

Lees ook:

2023-09-07 00:00:00 - Youtuber Acid voor rechter in zaak Reuzegom: zaak uitgesteld - acid2.jpeg
2023-09-07 00:00:00 - Youtuber Acid voor rechter in zaak Reuzegom: zaak uitgesteld - acid.jpeg
2023-09-07 00:00:00 - Youtuber Acid voor rechter in zaak Reuzegom: zaak uitgesteld - 511_bb_videoacidrechts.jpg
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere