Nieuws

27 jaar cel voor Gysel­brecht in zaak Kasteelmoord

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

André Gyselbrecht is in het proces voor de kasteelmoord veroordeeld tot 27 jaar cel. Dat heeft de rechter zonet bekendgemaakt.

Ook de andere drie beklaagden kennen hun straf. Pierre Serry wordt veroordeeld tot 21 jaar cel. Evert De Clercq en Roy Larmit krijgen respectievelijk een straf van 27 jaar en 15 jaar cel. Na vandaag valt zo het doek over één van de meest spraakmakende processen van deze eeuw. Al kan er natuurlijk nog tegen de uitspraak in beroep worden gegaan.

De moord op Stijn Saelens dateert al van meer dan zes jaar terug, op 31 januari 2012.  

Geen sprake van overmacht

De Brugse correctionele rechtbank is van oordeel dat André Gyselbrecht (67) niet handelde uit overmacht toen hij opdracht gaf om Stijn Saelens te vermoorden. 

De rechters stelden vast dat veel negatieve verklaringen over Stijn Saelens door André Gyselbrecht waren beïnvloed. "Verschillende getuigen lieten zich denigrerend uit zonder Saelens zelf te kennen of gesproken te hebben." Hameeuw verwees onder andere naar een incident in oktober 2011 in de praktijk van Gyselbrecht. De dokter beweerde dat zijn schoonzoon met een mes was binnengevallen. "Was hij toen zijn schulduitsluitingsgrond al minutieus aan het voorbereiden?"

Ook bij de seksuele problematiek van het slachtoffer plaatste de rechtbank ernstige vraagtekens. "Kris De Witte maakte een verslag zonder hem ooit gezien te hebben. Hij steunde zich op eenzijdige informatie en werd door André Gyselbrecht gedwongen om het op papier te zetten. Wat waren de intenties om dit verslag te laten opstellen na de klacht en na de moordopdracht, maar voordat de feiten gepleegd werden?"

Ondanks zijn minder klassieke opvoedingsmethodes werd Stijn Saelens in het vonnis als een erg betrokken vader beschreven. Zo speelde hij vaak in de tuin met de kinderen. Het gezin ging kort voor de feiten zelfs nog op reis naar Amerika en naar Disneyland Parijs. "Stijn Saelens was geen gestoord invidivu en geen gevaar voor echtgenote en kinderen. Zijn vreemde ideeën zijn dan ook geen schulduitsluitingsgrond."

In zijn bekentenissen merkte André Gyselbrecht op dat zijn dochter Elisabeth in de periode voor de feiten erg verzwakt was. De rechtbank stelde echter vast dat Elisabeth bleef werken en haar huishouden bleef runnen. Ook dat verhaal van dokter Gyselbrecht snijdt volgens de rechters dus geen hout.

Ten slotte stond Véronique Hameeuw ook nog stil bij het nakende vertrek naar Australië. "Luttele minuten voor de moord bevestigde Elisabeth nogmaals dat ze op 20 februari zeker terug zouden zijn na hun reis." Bovendien had André Gyselbrecht in die periode de paspoorten van zijn kleinkinderen in zijn bezit. "Het is niet geloofwaardig dat Elisabeth en Stijn werkelijk de bedoeling hadden om in Australië te blijven."

"Bedoeling om schoonzoon om het leven te brengen"

Op die 31 januari vindt de vrouw van Stijn Saelens in de inkomhal van hun kasteel Carpentier in Wingene bloedsporen en een lege kogelhuls. 18 dagen later wordt zijn lichaam teruggevonden in een put in een bos in Maria Aalter, vlakbij in een chalet van Pierre Serry.André Gyselbrecht bekende pas tijdens het proces dat het inderdaad de bedoeling was om zijn schoonzoon om het leven te brengen. Volgens Gyselbrecht werd die opdracht echter meermaals on hold gezet. "Die legale acties dienen zuiver als joker, als alibi. Ze zijn in het leven geroepen als plan B. De opdracht is nooit on hold gezet", aldus Céline D'havé. Lang werd aangenomen dat een incident in het dokterskabinet in oktober 2011 de trigger was voor de feiten. "De inval van de praktijk was georkestreerd en werd door André Gyselbrecht handig gebruikt voor zijn verdediging", aldus Fien Maddens.

Uit het requisitoir bleek ook dat de moord eigenlijk een dag vroeger had moeten plaatsvinden. Antonius "Ronnie" van Bommel was al van 's morgens aanwezig in de buurt van Wingene, tot bleek dat Stijn Saelens niet alleen thuis was. Door een staking in het onderwijs waren zijn kinderen uitzonderlijk ook in het kasteel, waardoor het plan met een dag werd uitgesteld.

Belga