Nieuws

Ver­dach­te gij­ze­ling Brug­se gevan­ge­nis toch toerekeningsvatbaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de zaak van de gijzeling in de Brugse gevangenis in februari zou de beklaagde volgens de gerechtspsychiater wel degelijk toerekeningsvatbaar zijn.

De verdediging had eerder twijfels geuit over de toerekeningsvatbaarheid van Faton S. (30). Een andere deskundige kwam tot de conclusie dat het slachtoffer meer dan vier maanden arbeidsongeschikt was.

De feiten deden zich voor op 24 februari 2021 rond 14.20 uur tijdens de wandeling. Zonder precieze aanleiding gijzelde en bedreigde Faton S. een 23-jarige cipier met een zelfgemaakt steekwapen. De Kosovaar had een balpen met plastic omwikkeld en de punt verwarmd. De gedetineerde vroeg om de vrijlating van zijn broer en zijn vader, die in andere gevangenissen zitten. Voor zichzelf eiste hij een helikopter. Na uitgebreide onderhandelingen gaf de gijzelnemer zich uiteindelijk rond 18 uur over. De cipier, die zes maanden in dienst was, raakte bij de feiten niet gewond.

Andere veroordelingen

Faton S. werd in oktober 2018 door het Gentse hof van beroep al veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde bloedwraakmoord. Zijn vader en zijn broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel. Tijdens een aanslepende familievete werd de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013 doodgeschoten aan zijn woning in Sint-Niklaas. Daarnaast kreeg Faton S. dit voorjaar 14 maanden cel voor geweldplegingen tegen cipiers in de gevangenis van Hasselt. Bij de start van het proces over de gijzeling stelde de burgerlijke partij dat de jonge vrouw om psychologische redenen meer dan vier maanden arbeidsongeschikt was. Dat element zou leiden tot een herkwalificatie van de feiten, waardoor de rechter besliste om het slachtoffer te laten onderzoeken door een deskundige. De wetsdokter stelde vast dat ze inderdaad meer dan vier maanden arbeidsongeschikt was.

De verdediging plaatste op de vorige zitting dan weer vraagtekens bij de toerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt. In die omstandigheden werd door de rechter een gerechtspsychiater aangesteld om de geestestoestand van Faton S. te onderzoeken. Volgens de bevindingen van de deskundige zou de beklaagde echter wel degelijk toerekeningsvatbaar zijn. De komende maanden krijgen alle partijen de kans om hun standpunten op papier te zetten. De zaak zal gepleit worden op de zitting van 18 maart.

Lees ook:

Redactie
Belga