Nieuws

Uit­baat­ster kin­der­op­vang die kin­de­ren mis­han­del­de vraagt vrijspraak

2018-09-19 00:00:00 - Uitbaatster kinderopvang die kinderen mishandelde vraagt vrijspraak

De uitbaatster van het Waregems kinderopvang 'Cococinelle' vraagt in beroep de vrijspraak voor de mishandeling van 21 kindjes. "De gebruikte technieken waren streng, maar verantwoord!" pleitte haar advocaat.

Een onderzoek na aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag bracht de omstreden opvoedingsmethode van onthaalmoeder D.S. (41) aan het licht. Van seksuele feiten bleek uiteindelijk geen sprake. Wel deden zich praktijken voor in de crèche die door het parket als mishandeling werden gekwalificeerd. Kinderen moesten in zeep bijten als ze een ander kindje hadden gebeten, moeilijke eters werden hardhandig gevoederd, slechte slapers werden aan een matras vastgebonden, fopspenen werden op de mond geplakt, kindjes werden met een harde straal water uit de tuinslang bespoten omdat ze vuil waren, .... 

Mensonterende behandeling

De rechter in Kortrijk oordeelde dat minstens 21 kindjes het slachtoffer werden van opzettelijke slagen en verwondingen, maar ook van mensonterende behandeling. De vrouw kreeg drie maand cel met uitstel. In beroep vraagt ze de vrijspraak. Volgens haar advocaat ging het om een streng maar gestructureerd beleid met verantwoorde technieken. "Een pedagogische tik moet kunnen," zei hij. Los daarvan vindt de advocaat ook dat het onderzoek te eenzijdig werd gevoerd en dat vele beschuldigingen niet bewezen zijn. Maar in het strafdossier steken ook tal van verklaringen van ex-werkneemsters die getuigen over de hardhandige praktijken van de vrouw.

Uitspraak op 17 oktober

Het openbaar ministerie vindt dat de uitbaatster in eerste aanleg te licht is gestraft en vraagt in beroep negen maand cel met probatieuitstel. De advocaat van Kind en Gezin begrijpt niet dat de vrouw haar werkwijze blijft verdedigen. "Het is bijna boekenbeurs. Ik kan niet wachten tot de nieuwe opvoedingsbijbel met nieuwe pedagogische tips in de rekken ligt." Zelf zegt de vrouw -die inmiddels haar kinderhotel heeft verkocht- dat al die verklaringen uit hun context zijn getrokken. "Ik ben altijd eerlijk geweest en heb nooit kinderen opgesloten!" Uitspraak op 17 oktober.

Bekijk ook: 

Belga