Nieuws

Slacht­of­fers die Vati­caan dag­vaard­den nog welkom”

2016-03-09 00:00:00 - "Slachtoffers die Vaticaan dagvaardden nog welkom"

De slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk die de Heilige Stoel en de Belgische bisschoppen gedagvaard hebben, kunnen zich alsnog melden bij de opvangpunten van de Kerk.

Dat zegt bisschop van Doornik Guy Harpigny in Kerk & Leven.

Eind februari besliste het Gentse hof van beroep over de burgerlijke rechtszaak van 36 slachtoffers die het Vaticaan en de Belgische bisschoppen aansprakelijk stelden voor de schade die ze hebben geleden doordat de feiten in de doofpot verdwenen. De slachtoffers, verdedigd door onder anderen Walter Van Steenbrugge, wilden een groepsvordering indienen, maar dat lukte niet. Het Gentse hof bevestigde een uitspraak in eerste aanleg.

Nooit contact weigeren

Naar aanleiding van de voorstelling van het overzichtsrapport van de tussen 2012 en 2015 ontvangen meldingen over seksueel misbruik in de Kerk vroeg Kerk & Leven aan bisschop Harpigny of de betrokken slachtoffers hun kans verkeken hebben wat bemiddeling betreft. "Vanaf het moment dat ze de juridische strijd staken, zijn ook zij welkom om zich bij de opvangpunten van de Kerk te melden", zegt Harpigny. "We willen nooit iemand contact weigeren."

Het rapport spreekt van 1.046 meldingen in vier jaar tijd. Voor de deadline op 31 oktober 2012 dienden 628 personen een dossier in bij het Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik, een neutrale instantie. De opvangpunten voor de bisdommen, waarvoor geen einddatum is vastgelegd, ontvingen in 2014 en 2015 95 meldingen, bovenop de 286 meldingen in 2012 en 37 in 2013.

Belga
Ben Storme