Nieuws

Rechts­zaak tegen Ize­gems slacht­huis gestart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor de correctionele rechtbank van Ieper start vandaag het proces tegen het slachthuis Verbist, het vroegere Veviba, uit Izegem. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde drie jaar geleden undercoverbeelden waarop te zien was hoe slachtvee mishandeld werd.

Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in een slachthuis van de groep Verbist blootlegden. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in Izegem zwaar mishandeld werden. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken. Vervolgens wachtten de dieren op hun lot, terwijl ze zagen hoe anderen bij hun poten worden opgehangen en hoe slachters hen de keel doorsneden. In veel gevallen werden ze onverdoofd geslacht.

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besloot daarop om het slachthuis tijdelijk te sluiten. Enkele maanden later kwam het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken, eveneens deel van de groep Verbist, in opspraak. Bij een huiszoeking in juni 2019 bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels.

Animal Rights stelt zich burgerlijke partij. "We willen zowel daders als eindverantwoordelijken voor de rechter verantwoording afleggen en vragen de definitieve sluiting van dit slachthuis", zegt Els van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie hield op de grote markt van Ieper, voor het gerechtsgebouw, een kleine protestactie.

De verdediging vroeg de vrijspraak voor Willy Verbist omdat er nooit officieel inbreuken op het dierenwelzijn vastgesteld zijn. Het slachthuis is intussen ook al drie jaar dicht. De rechtbank spreekt zich uit op 22 februari.

Lees ook:

 

Belga