Nieuws

Pro­ces roof­moord op goud­smid gestart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op het proces rond de roofmoord op de Kortrijkse goudsmid vraagt het Openbaar Ministerie 30 jaar cel, de maximumstraf.

De Letse beklaagde Sergejs.P. (35) is volgens het OM een beroepscrimineel die geen enkele spijt toont. Er zijn ook geen verzachtende omstandigheden. De man houdt al vier jaar de lippen stijf op elkaar.

De Let wordt verdacht van de moord op de Kortrijkse goudsmid Robert Ardenoy. op 11 april 2013. Hij werd pas anderhalf jaar geleden opgepakt in het kader van een andere zaak, maar het sporenonderzoek wees uit dat S.P. aanwezig was op het plaats van delict.

Het was de zoon die destijds zijn geknevelde vader aantrof. Robert Ardenoy vertoonde fracturen in het gezicht en aan de schedel. Er waren ook zeven ribben gebroken. Volgens het openbaar ministerie werd de dief betrapt en heeft hij in paniek de goudsmid vermoord. "Hij vertrok als een dief in de nacht. De dief is moordenaar geworden", besloot de procureur. Sergejs P. weigerde aanvankelijk om te verschijnen waardoor het proces met een uur vertraging begon. Hij weigerde recht te staan en zich kenbaar te maken voor de rechtbank. Tijdens de pleidooien van de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie hield hij de ogen bijna constant gesloten.

Verdediging

De verdediging probeerde de rechtbank te doen inzien dat de rol van Sergejs P. minimaal is en dat er geen sprake kan zijn van roofmoord, vooral omdat de verdediging het niet bewezen acht dat er buit werd gemaakt op 11 april 2013. Zo verwijzen ze onder meer dat heel wat waardevolle voorwerpen zijn achtergebleven en dat zelfs een portefeuille met 330 euro zomaar op tafel bleef liggen. Ook de inbraak betwist de verdediging, omdat er geen sporen van braak waren. De verdediging alludeerde op een afrekening en meent dat twee Armeniërs, met de bijnamen Zorro en Marat, de echte schuld treffen en dat de Let niet meer dan een meeloper was. "Zorro en Marat komen hiermee weg en lopen nog altijd vrij rond, en de meeloper zit hier", aldus advocaat Brecht Pype. Hij wees op tal van twijfels, rond het DNA, rond de voetafdruk,... Hij wees er ook op dat niemand in zijn eentje de snelbinders rond de handen van goudsmid kon hebben gedaan.

Lees ook:

Belga
Ben Storme