Proces over dood baby Jasper na bijna zes jaar van start
In Brugge is in de rechtbank het proces gestart over de dood van baby Jasper. Het jongetje overleed in 2012 toen het lachgas in plaats van zuurstof toegediend kreeg in het ziekenhuis van Knokke-Heist.
Op het proces over de dood van baby Jasper hebben de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de beklaagden gehekeld. Het jongetje van acht maanden kreeg in november 2012 in het ziekenhuis van Knokke-Heist lachgas in plaats van zuurstof toegediend. Het ziekenhuis van Knokke-Heist, de algemeen directeur, de technisch directeur en twee anesthesisten staan terecht voor onopzettelijke doding. Het OM vroeg maandag een principiële bestraffing.
Routine-operatie loopt fout
Op 8 november 2012 onderging baby Jasper een routine-operatie. Het jongetje kreeg buisjes in de oren en zijn poliepen werden verwijderd. In het gloednieuwe operatiekwartier waren de leidingen met lachgas en zuurstof echter omgewisseld. Daardoor ging het totaal mis toen de anesthesist het kind opnieuw bij bewustzijn wilde brengen. "Dat hou je toch niet voor mogelijk? Waren die leidingen dan niet getest? ", aldus meester Filip Van Hende. De advocaat van de nabestaanden verwees naar het verslag van de deskundigen. "Ze schrijven letterlijk dat er sprake is van een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin en professionaliteit."
Ook het diensthoofd anesthesie begreep niet wat er aan de hand was. Een derde anesthesist gebruikte wel een extern zuurstofapparaat, maar toen zat het slachtoffer al 17 minuten zonder zuurstof. Baby Jasper werd nog overgebracht naar het ziekenhuis van Brugge, waar hij op 12 november 2012 overleed.
2.167 dagen later, maar pijn blijft
De moeder van het slachtoffer las op het proces voor hoe zij de feiten had beleefd. In eerste instantie voelde ze zich zelf schuldig, omdat de artsen gewag maakten van een aangeboren hartafwijking. "We zijn nu 2.167 dagen verder, maar het gemis en de pijn blijft. Alleen het begrip van de omgeving mindert met de jaren." De vrouw haalde zwaar uit naar de algemeen directeur van het ziekenhuis. "De datum staat zogezegd in L. zijn geheugen gegrift, maar op het kaartje op het graf schrijft hij wel 8 december. Niemand heeft het lef om zijn verantwoordelijkheid te nemen."
Het openbaar ministerie benadrukte dat het operatiekwartier simpelweg te vroeg in werking werd gesteld. "Er waren geen geschreven procedures, dat is een grote tekortkoming van de directie", aldus procureur Christophe Bergez. "Ook de anesthesisten hebben niet volgens de regels van de kunst gewerkt." Het OM vroeg een principiële bestraffing voor de beklaagden.
Wie maakte zwaarste fout?
Volgens het parket zal de rechtbank wel moeten oordelen of het ziekenhuis, dan wel haar personeel in deze zaak de zwaarste fout heeft gemaakt. Het ziekenhuis en het personeel kunnen dus niet allebei veroordeeld worden. Ook de NV Heyer, dat het operatiekwartier installeerde, moet zich voor de rechtbank verantwoorden.
De advocaat van het ziekenhuis kwam nog voor de middagpauze aan het woord. Deze namiddag komen de andere beklaagden aan bod. De verdediging vraagt de vrijspraak.