Nieuws

Pro­ces over dood baby Jas­per met ruim een jaar uitgesteld

Voor de Brugse correctionele rechtbank is maandag het proces over de dood van baby Jasper ingeleid.

Het slachtoffertje stierf in november 2012 nadat hij bij een routineoperatie lachgas in plaats van zuurstof kreeg toegediend. De zaak wordt pas op 15 oktober 2018 gepleit.

De acht maanden oude baby onderging in november 2012 een operatie in een gloednieuwe operatiezaal van het ziekenhuis van Knokke-Heist. Jasper kreeg echter lachgas in plaats van zuurstof toegediend. Op een of andere manier waren de leidingen voor beide gassen in een nieuw toestel omgewisseld. Het jongetje belandde in een coma en overleed enkele dagen later.

Gebrek aan voorzorg

Volgens het parket was er duidelijk sprake van een gebrek aan voorzorg. De anesthesist, het diensthoofd, de technisch directeur en de algemeen directeur van het ziekenhuis werden op 24 juni 2015 door de raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen. Ook het ziekenhuis zelf en NV Heyer C&I, het bedrijf dat de nieuwe operatiezaal plaatste, moeten zich verantwoorden voor onopzettelijke doding. De verdediging ging echter in beroep tegen die beslissing van de raadkamer. Daardoor werd de zaak pas op 29 december 2016 door de Gentse KI definitief naar de correctionele rechtbank verwezen.

Maandagochtend is de zaak ingeleid voor de Brugse correctionele rechtbank. Alle partijen zullen nu de kans krijgen om schriftelijk standpunt in te nemen. De verdediging liet al uitschijnen dat ze enkele procedurele argumenten zal opwerpen. Voor de pleidooien is een volledige dag uitgetrokken.

Belga
Ben Storme