Nieuws

Pries­ter moet voor straf­recht­bank ver­schij­nen na zelf­do­ding vriend

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Brugse priester die verdacht wordt van schuldig verzuim, zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Dat heeft de raadkamer in Brugge vanochtend beslist.

Het parket verwijt hem dat hij twee jaar geleden de hulpdiensten niet had verwittigd na een alarmerend telefoontje van een vriend. Die dreigde met zelfdoding en beroofde zich later ook effectief van het leven. De weduwe vindt dat de priester niet genoeg heeft gedaan om haar man te helpen en diende daarom een klacht in. De priester van zijn kant verwijst naar het biechtgeheim. Hij had zijn vriend expliciet beloofd om niemand te verwittigen.

Voor schuldig verzuim zou hij een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 riskeren.

Raadkamer en biechtgeheim

"De raadkamer stelt dat het niet zijn taak is om over het biechtgeheim te oordelen, dat debat zal ten gronde moeten gevoerd worden", aldus meester Jan Leysen, de raadsman van de priester. "We zullen op het proces proberen aantonen dat hij niet strafwaardig is. Het siert hem om zijn biechtgeheim te respecteren."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Lees ook

De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.