De Brugse correctionele rechtbank heeft de Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan (58), alias Afweyne, maandag bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor de kaping van de Pompei.
Zijn landgenoot Mohamed Moalin-Aden (44), bijgenaam Tiiceey, krijgt vijf jaar cel voor zijn rol in de criminele organisatie, maar werd vrijgesproken voor de kaping van de Pompei. Het OM had 15 jaar gevorderd.
Opvallend: de winsten van de Somalische piraten zijn niet verbeurdverklaard, omdat openbaar ministerie haar vordering van 13 miljoen euro niet schriftelijk bevestigde.
Zware straffen
Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tien bemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld. Uiteindelijk werd aan de kapers ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald.
Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers gezien als de organisator van de kaping. In oktober 2013 werd hij met een fictief filmproject naar ons land gelokt. Op dat moment werd ook Mohamed Moalin-Aden, alias Tiiceey, opgepakt.
Het proces in Brugge kende in september 2015 een valse start toen Afweyne verstek liet gaan. Zijn advocaat Hans Rieder kon er immers niet mee leven dat het openbaar ministerie op de valreep nog heel wat stukken aan het dossier had toegevoegd. Enkel z'n kompaan verscheen dus voor de rechtbank.
De zogenaamde piratenkoning wordt dan ook bij verstek veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelt hem uiteindelijk ook voor foltering. Bij de voorlezing van het vonnis merkte de rechter op dat 20 jaar toen de maximumstraf was. Door de nieuwe wetgeving is die maximumstraf in toekomstige zaken zelfs 40 jaar. Aan de Nederlandse kapitein van de Pompei en zijn familie moet Afweyne ruim 20.000 euro betalen.
De Somalische piratenkoning zal zo goed als zeker verzet aantekenen tegen het vonnis. De zaak zal dan binnenkort opnieuw behandeld moeten worden.
Kompaan krijgt 5 jaar cel
Voor Mohamed Moalin-Aden, bijgenaamd Tiiceey, vroeg het OM een celstraf van 15 jaar. Enkel als leider van een criminele organisatie, want de federaal procureur was opvallend genoeg van oordeel dat er niet voldoende bewijzen waren voor zijn betrokkenheid bij de kaping van de Pompei. De rechter oordeelde dat ook van medeplichtigheid bij de kaping van de Pompei geen sprake was. De verdediging vroeg tijdens de pleidooien in januari 2016 tevergeefs de vrijspraak. De kans dat ook hij beroep aantekent, is groot.