Nieuws

Ont­bin­ding poli­tie­zo­ne Midow juri­disch onmogelijk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De ontbinding van de politiezone Midow is wettelijk niet mogelijk. De zone zou na het vertrek van Meulebeke verdwijnen, omdat die gemeente straks fusioneert met Tielt. Juridisch gezien moet de zone verdergaan als Idow, of als één blok aansluiten bij een andere zone.

Vorige week draaiden de 85 personeelsleden van Midow nog hun rug naar de burgemeesters van Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke omdat het uiteenvallen van de zone voor een onzekere werksituatie zorgt. De vier overblijvende gemeentes zouden in eerste instantie aansluiten bij politiezone Riho, maar twee daarvan verkiezen nu toch een andere zone. Zo zou zone Midow ontbonden moeten worden, al is dat juridisch onmogelijk.

"Wettelijk schorsen" 

Dat bevestigt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Als een gemeente eenzijdig op de gemeenteraad zegt dat ze de zone willen verlaten en naar een andere zone willen trekken, dan zal ik niet anders kunnen dan zoiets wettelijk schorsen. Belangrijk is ook dat de ontvanger ook akkoord moet zijn. Zo'n overstap gaat immers gepaard met kosten en dat moet berekend worden. Dat is allemaal niet zo simpel", besluit Decaluwé. 

Kate Baert
Celien Tanghe