
Wie in Menen vertikt om vijf verkeersboetes te betalen, loopt kans zijn wagen terug te vinden met een wielklem. De West-Vlaamse grensstad wil dat als dwangmiddel aanwenden omdat uit cijfers blijkt dat heel wat mensen een parkeerboete niet betalen.
Het gaat om een van de eerste steden in Vlaanderen die deze methode, die in 2013 een wettelijk kader kreeg, toepast. Dat gaf burgemeester Martine Fournier (CD&V) vrijdag mee, samen met de politiediensten van de stad en partner Vinci Park. Uit cijfers blijkt dat in Menen 25 procent van de bestuurders geen ticket koopt om rechtmatig te parkeren, en zes op de tien retributiebonnen onbetaald blijft. De maat is vol voor Menen. Daarom besloot de stad wanbetalers te bestraffen met een wielklem. Die wordt pas afgehaald als alle boetes, plus de kosten voor het plaatsen en weghalen van de wielklem, zijn betaald. Als de boetes niet betaald worden binnen de vijf dagen, wordt de wagen weggetakeld en draait de eigenaar ook op voor de takelkosten.
Ook voor buitenlanders
De maatregel geldt voor Belgen maar ook voor buitenlanders. In Menen zijn dat heel wat Fransen, die het niet te nauw nemen met de verkeersregels. Menen beroept zich op een wettelijk kader dat in 2013 werd opgemaakt, wat toelaat om de drastische methode door te voeren. Volgens parkeerbeheerder Vinci Park, werkzaam in dertig steden en gemeenten, is Menen het verst gevorderd met deze maatregelen al krijgt het bedrijf veel vragen om het ook elders te gaan toepassen. "Het is niet de bedoeling om hier snel geld mee binnen te halen, maar we willen paal en perk stellen aan deze verkeersproblematiek. Deze maatregel komt er voor systematische wanbetalers, en we merken dat hun aandeel toch sterk oploopt", duidt Fournier.