Les­sen in VIVES her­vat na cyberaanval

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De lessen in hogeschool VIVES zijn vandaag hervat na de cyberaanval van afgelopen week.

In de vakantie moesten alle systemen van de hogeschool worden stilgelegd na een cyberaanval. Hackers probeerden toen data in handen te krijgen. Het voorval had vooral effect op de online platformen en het mailverkeer.

Langer dan gehoopt

Het heropstarten van die systemen neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Om alle data veilig te stellen, moeten de paswoorden van zo'n 20.000 gebruikers aangepast worden. "We werken nu met een tweestapsverificatie, alles moet manueel gebeuren. Voor gisteren kon elke gebruiker een voor een overgezet worden op het nieuwe systeem, omdat het gevaar voor een lek nog te groot was. Maar gisterenavond waren de grootste problemen opgelost", zegt algemeen directeur Joris Hindryckx.

Gisteren konden studenten en docenten nog terecht bij de IT-desk, waar er in de ochtend lange wachtrijen waren. Bij de IT-desk konden gebruikers terecht om hulp te krijgen bij het resetten van het wachtwoord. Al zijn er nog medewerkers waarbij er nog altijd problemen zijn. "Van sommigen kan het tot twee dagen duren tot het nieuwe wachtwoord weer werkt. De studenten kunnen dus weer les volgen, maar het zal niet bij iedereen op de moderne manier kunnen."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere