Nieuws

Kerk vraagt Roger Vang­he­lu­we om hem te laten ontwijden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Antwerpse Bisschop Johan Bonny, een uitgeweken Gistelnaar, roept in naam van alle Belgische bisschoppen Roger Vangheluwe op om zelf aan het Vaticaan te vragen hem zijn ambt van priester en bisschop af te nemen. Anders trekt de conferentie zelf naar Rome.

 

De oproep komt er na ‘Godvergeten’, de ophefmakende tv-reeks over seksueel misbruik binnen de kerk. Vangheluwe misbruikte jarenlang zijn neefje. Maar hij vraagt eerst wat bedenktijd.

Johan Bonny: "Vanuit de bisschoppenconferentie hebben we de voorbije dagen Vangheluwe gecontacteerd en gezegd dat wij erop aandringen dat hij het nu vraagt. Dat vereenvoudigt de procedure die Rome in gang kan zetten. Als zijn antwoord 'nee' is, dan gaan wij met een nog grotere aandrang naar Rome en zeggen we: Nu is het aan u. Dit verwachten wij nu van u. Die beslissing kunnen wij niet nemen in plaats van Rome. Dat is het kerkelijk recht. Als het gaat om bisschop en priester dan ligt de finale beslissing in Rome. Dat frustreert, ja."

Juridisch was het kindermisbruik door Roger Vangheluwe verjaard. Hij ontliep zo een straf. De sanctie van het Vaticaan was: geen diensten meer voorgaan en in "het verborgene" leven. Maar Vangheluwe is dus nog steeds priester en bisschop. De Tv-reeks 'Godvergeten' heeft de Belgische Bisschoppen wakker geschud. "Ik vind, en met mij heel onze kerk en de Bisschoppenconferentie op kop, dat dat niet meer kan. Rome is geëvolueerd in zijn sancties. Het is logisch dat, na deze uitzendingen en wat die veroorzaakt hebben in de onderbuik van een samenleving, dat die laïcisering wordt bekrachtigd."

En dat Vangheluwe dus terug de lekenstaat krijgt. Intussen vragen verschillende politieke partijen om een onderzoekscommissie in het parlement naar het misbruik in de kerk. Meer dan tien jaar geleden bleef het bij een bijzondere kamercommissie.

Bekijk ook: 

 

 

2023-09-27 00:00:00 - Kerk vraagt Roger Vangheluwe om hem te laten ontwijden - johan_bonny_0.jpg
Belga
Ben Storme