
Op het proces over de Kasteelmoord blijven de verklaringen van een Nederlandse ex-celgenoot van Evert de Clercq voor discussie zorgen.
De Gentse KI oordeelt pas op 26 september over de bijzondere opsporingsmethoden, waardoor het proces opnieuw vertraging zal oplopen.
Alle partijen waren het erover eens dat de uitspraak van 26 september moet afgewacht worden. "We willen wel al vragen of het mogelijk zal zijn om nog getuigen te horen, zoals Anthonie van Wilderoden zelf of de onderzoeksrechter. En is het OM daarmee akkoord? Of moeten we die dan zelf dagvaarden?", aldus Frank Scheerlinck, advocaat van Franciscus Larmit. De verdediging van Pierre Serry sloot zich bij die vraag aan. "De identiteit van die man is nu toch bekend. Ik verwijs naar het interview en de krantenartikels die over hem zijn geschreven", aldus Walter Damen.
Over de precieze rol van de Nederlander bestaat wel nog veel onduidelijkheid. "Is het een informant die infiltrant geworden is? En heeft men op die manier de BOM-controle proberen omzeilen?", suggereerde meester Damen. De verklaringen van de Nederlander zijn ook voor Pierre Serry van belang. Volgens Serry diende de put aan zijn chalet in Aalter oorspronkelijk niet om het lichaam van Stijn Saelens te begraven. Het verhaal van de ex-celgenoot van de Clercq lijkt die stelling te bevestigen.
Spelletjes spelen
De verdediging van Evert de Clercq hekelde vooral de houding van het openbaar ministerie. "Het is tijd om te stoppen met spelletjes te spelen. De vervolgende partij hult zich in het complete stilzwijgen. Fawlty Towers, I know nothing, dat is het hier", aldus Thomas Gillis.
Ook Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht, sloot zich aan bij de kritiek op het onderzoek. Volgens Platteau is het duidelijk dat de onderzoeksrechter en hoofdinspecteur David Roelant over informatie beschikken die niet in het dossier staat. Hij wil hen over die kwestie opnieuw laten getuigen. "Er is onomstotelijk vast komen te staan dat er een geheim dossier bestaat. Wittouck en Roelant hebben dat geheim dossier aangewend bij hun onderzoek, dat staat zwart op wit vast", voegde Joris Van Cauter, advocaat van Larmit, er nog aan toe. "Bij de KI zijn ze er zelf een beetje van achterover gevallen. Aan de procureur-generaal hebben we gevraagd om ons dat ander dossier te bezorgen. Die fundamentele vraag herhalen we vandaag."