Nieuws

Jon­ge pries­ter uit Heu­vel­land snoei­hard voor bis­dom Brugge

2015-04-24 00:00:00 - Jonge priester uit Heuvelland snoeihard voor bisdom Brugge

Een jonge priester uit het Heuvelland heeft een brief geschreven naar Bisschop De Kesel van Brugge. Daarin klaagt hij, samen met enkele andere jonge priesters, aan dat er vijf jaar na de zaak Vangheluwe nog niet veel is veranderd.

In zijn brief, die de krant De Morgen in handen kreeg, haalt de West-Vlaamse priester Igor de Bliquy (32) uit naar de lakse en ontransparante houding van de kerk inzake seksueel misbruik. Hij krijgt steun van andere, jonge priesters.

Aan de redactie van De Morgen bevestigt de auteur van het document. Igor de Bliquy, pastoor van de federatie Heuvelland: "Ik heb die brief inderdaad geschreven. Daarna ben ik meteen bij de bisschop geroepen en heb ik uitgebreid met hem gepraat." In zijn brief verwijst De Bliquy nadrukkelijk naar de heisa rond priester Daniël D., die vorige maand het nieuws haalde. De man zou twintig jaar geleden verschillende kinderen in het college van Waregem seksueel hebben misbruikt. De man kon daarna ongestoord pastoor blijven in Heuvelland.

De Blicquy volgde hem daar op als pastoor, maar kreeg geen uitleg over de reden waarom z'n voorganger aan de kant werd geschoven. Pas toen de feiten de voorbije weken aan het licht kwamen, dat De Blicquy ook werd ingelicht.

"Waarom werd er niet gezegd waarom hij werd ontslagen", vraagt de priester zich af in de brief. "Waarom houdt men de waarheid achter, zoals in het benoemingsgesprek met mezelf? Waarom mag hij daar blijven wonen?".

De Blicquy schrijft in de brief dat hij er de voorbije weken heeft aan gedacht om z'n priesterambt neer te leggen, net door de ontransparante houding van z'n oversten.

De redactie