Gouverneur wil snel superdrones
Gouverneur Carl Decaluwé wil snel superdrones inzetten in de strijd tegen mensensmokkelaars die vluchtelingen via onze kust en de Noordzee in het Verenigd Koninkrijk proberen te krijgen.
De gouverneur zat daar vorig week nog voor samen met onder andere het Europees grensbewakingsagentschap Frontex.
De plannen van Decaluwé zijn na gisteren weer brandend actueel. Veertien transmigranten probeerden vanop het strand van De Panne met een gammel bootje de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk, maar dat lukte niet. Zes mensen, vooral uit Iran, zijn opgepakt, van de acht anderen is -ook na een grootschalige zoekactie- geen spoor.
Ook op Middellandse Zee
Bij ons gebeurt dat voor het eerst, in Frankrijk is het dagelijkse kost. Om de mensensmokkel aan te pakken, hoopt de gouverneur snel op superdrones, zoals ze die nu al inzetten op de Middellandse Zee. "Die superdrones zijn dus onbemande vliegtuigen, die uren aan een stuk in de lucht kunnen hangen," zegt de gouverneur. "Ze zijn met de modernste camera’s uitgerust, die ook satellietverbinding hebben. Zo krijgen we een goed zicht op wat er gebeurt op het strand, op de zee en in de duinen."
"Zo snel mogelijk"
Voor de superdrones wil Decaluwé samenwerken met Frontex, het Europees grensbewakingsagentschap. "We zijn nu volop de contacten aan het leggen om alles versneld te laten verlopen," zegt Decaluwé daarover. "Het gaat over 2 verschillende luchtruimen, dus naar wetgeving is dat niet zo eenvoudig. Maar Frontex heeft daar ook ervaring mee in het Zuiden van Europa. Ik hoop dat het zo snel als mogelijk geïmplementeerd wordt."
De gouverneur verwacht trouwens geen extra problemen door de Brexit. Hij gaat de kustgemeenten wel vragen om een lijst van plaatsen waar je makkelijk het strand op kan met een aanhangwagen of een lichte vrachtwagen.