Nieuws

Bis­dom Brug­ge wil klaar­heid in zaak Vangheluwe

2017-01-26 00:00:00 - Bisdom Brugge wil klaarheid in zaak Vangheluwe

Het Bisdom Brugge is vragende partij voor meer duidelijkheid in de zaak Vangheluwe.

Dat meldt het bisdom in een reactie op de confrontatie van gisteren tussen voormalig bisschop Roger Vangheluwe en een slachtoffer bij de federale politie in Brussel. Het bisdom was niet op de hoogte.

"We vernemen uit de pers dat er bij de federale gerechtelijke politie een confrontatie geweest is tussen Roger Vangheluwe en iemand die klacht indiende omwille van seksueel misbruik", meldt het Bisdom Brugge in een korte reactie. "We zijn mee vragende partij om duidelijkheid in deze zaak te scheppen. En we blijven als kerk, met de opvangpunten voor misbruik in een pastorale relatie, klaar staan om slachtoffers nabij te zijn, ook als blijkt dat de feiten voor het gerecht verjaard zijn."

Oud-bisschop van Brugge en kardinaal Jozef de Kesel zorgde, als opvolger van Roger Vangheluwe, voor een ommezwaai in het bisdom, die door zijn tijdelijke opvolger Koen Vanhoutte werd doorgezet. Zo werden verschillende slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Ook de nieuwe bisschop van Brugge, monseigneur Lode Aerts, wil die lijn doortrekken en lessen trekken uit het verleden om ervoor te zorgen dat dergelijke feiten niet meer kunnen gebeuren in de toekomst.

Ben Storme
Belga