Nieuws

Bescho­ten slecht­valk haalt het niet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De slechtvalk die vanuit Avelgem in het Vogel Opvang Centrum (VOC) van Oostende werd binnengebracht heeft het niet gehaald.

Bij een operatie werd vastgesteld dat een belangrijke vliegspier onherroepelijk beschadigd was en men niet anders kon dan het dier te laten inslapen. De oorzaak van de zware verwondingen aan de vleugel: schotwonden door hagel. De Slechtvalk is nochtans een beschermde vogelsoort.

Emmanuel Desmet (Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen): "Het was Dirk Libbrecht van Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen die het verwonde dier na een tip van de buren aantrof op een akker in de omgeving van zijn huis in de Achterdriesstraat in Avelgem.  De slechtvalk heeft een belangrijke ecologische functie en helpt zowel de stadsduiven- als op de buiten de houtduivenpopulatie onder controle houden. Soms jaagt hij ook wel eens op een verloren reisduif. Dat maakt de slechtvalk geliefd én gehaat.  Het staat buiten kijf dat de slechtvalk afgeschoten werd in de buurt van de locatie waar hij gevonden werd door iemand die de jachtwetgeving aan zijn laars lapt."

Er werd alvast officieel klacht neergelegd bij de politie van Avelgem tegen onbekenden.

Ben Storme