Nieuws

9 maan­den gevraagd voor uit­baat­ster Cococinelle

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Kortrijk werd vanochtend het dossier rond het Waregems kinderhotel Cococinelle gepleit.

Uitbaatster D.S. staat er terecht voor mensonterende behandelingen en slagen aan een twintigtal kinderen die naar haar crèche gingen. Het openbaar ministerie vraagt 9 maanden cel met uitstel.

Van 2011 tot 2016 zou D.S. kinderen in haar crèche hardhandig en vernederend behandeld hebben. Volgens het parket gaat het om een twintigtal slachtoffertjes. De uitbaatster wordt ook vervolgd omdat ze een van de kinderen zou hebben bedreigd om te vermijden dat het kind alles zou vertellen aan zijn ouders.

Er wordt niet ontkend dat er fouten gemaakt zijn, maar het gaat niet om mishandeling, zegt haar advocate Katrijn Vanmoortel. "Er was een strenge aanpak, maar de ouders gingen daarmee akkoord. Cliënte volgde oude opvoedingsmethoden. Het bijten op zeep als iemand bleef andere kinderen bijten bijvoorbeeld werd vroeger geregeld gedaan. De ouders kregen bij aanvang ook een huishoudelijk reglement, dus ze kenden de manier van werken", stelt de advocate. Beide kindjes van wie de ouders zich burgerlijke partij stelden, zitten ondertussen in een Freinetschool. Het schril contrast met de harde aanpak in Cococinelle ligt mogelijk mee aan de basis van de klachten, zo stelt de verdediging.

Te koop

De crèche staat momenteel te koop en zal dus niet door beklaagde heropend worden. Zij zoekt als alternatief een job in de zorgsector. "De crèche was mijn droom. Die droom is kapot", zei D.S. emotioneel aan het einde van het pleidooi. Ze is momenteel arbeidsongeschikt door een depressie ten gevolge van de feiten. "Als ik iets misdaan heb, heb ik er spijt van. Het kan altijd anders en beter, maar ik deed altijd voor goed."

De strafrechter doet uitspraak in het dossier op 15 januari.

 

Lees ook

 

Belga
Ben Storme