49 Viet­na­me­se vluch­te­lin­gen in klein boot­je gered

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor de Westkust is woensdagochtend een bootje met een vijftigtal vluchtelingen in de problemen gekomen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. Geen van hen toont ernstige fysieke problemen.

De zeevaartpolitie merkte het bootje woensdagochtend op. In totaal probeerden ongeveer 49 Vietnamese vluchtelingen in het bootje de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens hun tocht van aan de Franse kust, zou het bootje afgedreven zijn en in de problemen geraakt. De zeevaartpolitie pikte de inzittenden op en bracht hen naar Nieuwpoort. Daar werd iedereen opgevangen door de brandweer. Daarna worden de vluchtelingen overgebracht naar Oostende. De inzittenden waren licht onderkoeld. 

Burgemeester van Koksijde spreekt van een terugkerend probleem. "Wij werken al samen met de Franse collega's om mensen die de oversteek proberen maken te onderscheppen. Het gebeurt bijna dagelijks dat vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Engeland proberen geraken. Zo'n situaties zijn natuurlijk levensgevaarlijk", aldus Vanden Bussche.

Verder onderzoek naar smokkelorganisatie

"Deze morgen kort na 7.00u kwam een melding binnen omtrent een bootje in nood, met daarop een groot aantal transmigranten. Er kwam water in de boot, een reddingsactie werd opgezet en het bootje werd gelokaliseerd.  Er werd evenzeer een helikopter ingezet om het bootje te kunnen spotten. Alle opvarenden werden aan land gehaald. Iedereen werd overgebracht naar de Scheepvaartpolitie te Zeebrugge, waar het verder onderzoek naar de smokkelorganisatie die voor deze feiten verantwoordelijk is, zal gebeuren door de Scheepvaartpolitie Kust en de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen. Op basis van de eerste vaststellingen is het vermoeden dat het bootje vertrokken is vanaf de Franse kust, maar dat zal het onderzoek moeten uitwijzen", weet het parket. 

2021-05-19 00:00:00 - 49 Vietnamese vluchtelingen in klein bootje gered - bus_20.jpg
Ben Storme
Belga