Nieuws

28 jaar cel voor gru­we­lij­ke roofmoord

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gillian Vandamme is veroordeeld tot 28 jaar cel en 8 jaar terbeschikkingstelling voor de roofmoord die hij als minderjarige pleegde op een bejaarde vrouw in Ardooie.

Gillian Vandamme (21) moest zich verantwoorden voor de roofmoord op een 83-jarige vrouw begin 2013.  De man, die toen 17 was, bracht haar met messteken om het leven. Hij verkrachtte haar ook, en stak haar in brand. Daarna ging hij aan de haal met haar Range Rover en haar gsm. De beklaagde heeft altijd verklaard dat hij eigenlijk enkel de bedoeling had om het slachtoffer te bestelen.

Hij had naar eigen zeggen geld nodig omdat hij naar Spanje wilde vluchten.

Anti-sociaal

In de motivatie van de strafmaat werd verwezen naar de koelbloedigheid waarmee Vandamme tewerk ging. Zo las hij rustig de handleiding van de Land Rover toen hij hem niet direct kon starten. Daarna ging hij gewoon terug binnen in de woning om zijn seksuele lusten te bevredigen. "Hij heeft zijn frustratie uitgewerkt op het slachtoffer en ging daarbij op een mensonterende manier tewerk. Een zucht naar geld was zijn enige leidmotief." Daarnaast haalde de rechtbank de bevindingen van de gerechtspsychiaters aan. Die stelden bij Vandamme anti-sociale kenmerken plaats. "De maatschappij dient ten zeerste beveiligd te worden tegen een dergelijk gevaarlijk individu."

Ben Storme