Wetenschappers roepen overbevissing halt toe
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
"Stop de overbevissing en volg het advies van wetenschappers bij het vastleggen van de jaarlijkse visquota".
Dat zegt Natuurpunt in een open brief nu de Europese visserijministers, onder wie ook Vlaams minister Joke Schauvliege, in Luxemburg onderhandelen over de visquota voor 2017. Die bepalen hoeveel vis er in welke gebieden mag gevangen worden, zodat de visbestanden op peil blijven. Ook de wetenschappers van het Vlaams Instituut voor de Zee, het VLIZ in Oostende, steunen de oproep van Natuurpunt. "Elke vis die wordt weggenomen is één teveel en legt een hypotheek op vangsten van toekomstige generaties", zegt Jan Mees, directeur bij het VLIZ. "Tong is een groot probleem. Ook andere vissoorten zitten in bepaalde regio’s in problemen. Men moet drastisch ingrijpen en wetenschappelijk advies volgen".
ILVO
De Belgische vissersvloot telt nog om en bij de 65 vaartuigen en is een kleine speler. In vergelijking met Spanje of Frankrijk zijn we geen slechte leerling. Dat is te horen bij ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. "Het merendeel van de visbestanden doen het goed. Tong en pladijs in de Noordzee zitten op een maximale duurzame opbrengst. Dat is het doel dat EU commissie heeft vastgelegd voor 2020. Daar zitten we nu al", meent onderzoeker Hans Polet.
Klein quotum
Tong, pladijs, tarbot en griet zijn goed voor de helft van de aanvoer bij onze Belgische vissers. ILVO pleit bij minister Schauvliege voor het behoud van een klein quotum van 40 ton tong die uit de Ierse Zee mag gevist worden, hoewel een totaal visverbod in de lucht hangt.