Nieuws

Week van de bio gestart

2016-06-06 00:00:00 - Week van de bio gestart

De hele week lang staan de biologische landbouw en voeding in de kijker.  

De sector groeit jaar na jaar en is nu al goed voor een jaarlijkse besteding van ruim een half miljard euro.  Groenten en aardappelen scoren het best, maar ook brood, fruit en zuivel kennen meer en meer succes. In Keiem is er de biologische kaasmakerij Het Dischhof.  We brachten samen met een controleur een bezoek om te kijken of alles er wel klopt.

Het Dischhof in Keiem is een begrip.  De biologische kaasmakerij heeft een ruim assortiment waarvan het Keiems Bloempje misschien wel het meest bekend is. Duurzaamheid staat hier voorop.  Alle basisproducten zijn biologisch en er zijn geen additieven. Ook geen schimmelwerend product zoals fungiciden. De melk voor de kaas komt van de koeien  van 't Vier Uyterstenhof iets verderop.  De melkproductie daar is 100 procent bio. 

Pesticiden en antibiotica

De hele keten van grondstof tot product moet bio zijn en dat controleren ze nu. An Van de Walle, controleur Tüv Nord Integra: “We doen de controles van de certificaten en van de aankoopbonnen. We nemen ook stalen zowel in de winkel als bij de leveranciers om na te gaan of er pesticiden in het product zitten of of er antibiotica gebruikt werd in de melk.”

Wie niet volgens de regels werkt, wordt geschorst als bioboer en riskeert een boete.  Dat komt zelden voor.  Veel bioboeren werken met grote overtuiging.

Meer op www.biomijnnatuur.be.
 

Karl Vandenberghe

karl.vandenberghe@focus-wtv.be

Karl Vandenberghe