Nieuws

Voka gaat in Mexi­co en India op zoek naar arbeidskrachten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Komt er binnenkort een arbeidsmigratie vanuit Mexico en India op gang? Voka West-Vlaanderen wil werkkrachten in deze landen halen om de vele vacatures hier in te vullen.

En dat is absoluut noodzakelijk. De West-Vlaamse economie sputtert omdat de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt. Het activeren van niet-actieve mensen volstaat niet meer. En door nieuwe grote investeringen in Noord-Frankrijk zullen de Fransen die nu nog in West-Vlaanderen werken binnenkort in hun land aan de slag kunnen gaan. Daarnaast is de lokale vijver leeggevist. Daarom wil Voka West-Vlaanderen naar Mexico en India om arbeidskrachten naar hier te halen.

Bert Mons, Voka West-Vlaanderen: "Een volgende stap zal zijn om heel concreet met West-Vlaamse bedrijven naar Mexico te trekken om met de lokale overheden afspraken te maken en heel concreet werk te maken van het aantrekken van Mexicaans talent."

Unilin

Unilin in Wielsbeke gaat mee in dat verhaal, want ook hier is het een continue strijd geworden om de vele vacatures nog ingevuld te krijgen. Unilin leert mensen specifieke competenties aan in een nieuw opleidingscentrum, maar moet noodgedwongen ook naar het verre buitenland kijken. Nick Leenaert, Talent Director Unilin: "Mexico is gekozen omdat de werkethiek daar goed zit. Het opleidingsniveau zit goed. En dan proberen we die mensen naar hier te halen. Heel vaak spreekt men ook van circulaire migratie. Wat bedoelen we daarmee: heel vaak zien we na een aantal jaren dat het talent ook terugkeert naar het moederland."

Het gaat vooral om alle technische profielen uit Mexico en India, waarvoor Voka West-Vlaanderen vraagt om dringend een structuur op te zetten.

 

Belga