Enkele topchefs en lokale vishandelaars zijn blij met de beslissing van Carrefour om geen pangasius meer aan te bieden in de rekken.
De vis is bij ons populair, maar heeft een slecht imago. Volgens Carrefour raken de milieugevolgen van de kweek van de Vietnamese vissoort niet onder controle. Andere warenhuisketens zijn niet van plan om de vis aan banden te leggen.
Ook één van de oudste visgroothandels aan onze kust, Simon & Decru uit Oostende, schaart zich achter de beslissing van Carrefour om te stoppen met de verkoop van pangasius. "Het is een witte vis zonder graten, goedkoop maar smaakloos", zegt Joël Vandenbroucke. "Smijt er zestig soorten sauzen op en je hebt zestig soorten vis".
Verkoop
Zolang er vraag is van de consument biedt de handel pangasius aan. Het is een alternatief voor wie met een krap budget moet rondkomen en ook wel eens vis wil eten. Maar toch beweegt er wat. De consument is intussen op de hoogte van de reputatie van pangasius. En de verkoop loopt terug.
Chefs
Chef Stéphane Buyens van tweesterrenrestaurant Le Fox in De Panne sprak zich in een tweet al positief uit over het stopzetten van de verkoop bij Carrefour. "Dat is echt brol", luidt het. Ook Filip Claeys van De Jonkman is geen liefhebber van de vis. Topchefs van bij ons zweren al langer bij wat onze Noordzee te bieden heeft. De vis is niet alleen vers en lekker, de nabijheid van de zee zorgt ook voor een beduidend kleinere ecologische voetafdruk.