Nieuws

Uniek dis­tri­bu­tie­sys­teem voor streek- en hoeveproducten

2015-10-09 00:00:00 - Uniek distributiesysteem voor streek- en hoeveproducten

Acht producenten van streek- en hoeveproducten met het kwaliteitslabel 100 procent West-Vlaams kunnen hun waren verdelen via een nieuw zelfstandig distributiesysteem.

Het project kreeg de naam Westreex en werd vrijdag gelanceerd in Rollegem.

Sinds begin deze maand levert Westreex lokale hoeve- en streekproducten rechtstreeks van producent tot bij professionele afnemers. "Op die manier kunnen de producenten zich echt richten op hun producten. De leveringen en de logistiek horen vaak niet tot de kerntaak van de landbouwers en producenten. Met Westreex vullen we die ontbrekende schakel in", aldus gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert.

Ambassadeur

Voor de levering werd een zelfstandig distributeur en vooral ambassadeur ingeschakeld. De Langemarkse Cindy Vanden Abeele zal wekelijks via een "Pick, Drive en Deliver"-dienst de bestellingen ophalen bij de producent en met een gekoelde wagen leveren bij de eindgebruiker, gaande van traiteurs tot horecazaken en buurt- en hoevewinkels. Op die manier wordt ook de korte keten versterkt. Concreet zal Vanden Abeele 130 klanten van de producenten overnemen. "Omdat ze alle producten mee zal hebben bij levering komen klanten meteen in contact met streek- en hoeveproducten van de acht producenten, wat moet leiden tot een stijging van de verkoop", aldus Naeyaert.

Westreex is een realisatie van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, het kenniscentrum Inagro en de provincie West-Vlaanderen.

De redactie