Nieuws

Uit­reis­ver­bod Bar­co-top­man in China

2014-12-02 00:00:00 - Uitreisverbod Barco-topman in China

De gedelegeerd bestuurder van Barco China, Johan Philtjens, is door de Chinese douane in verdenking gesteld van medeplichtigheid in een smokkelzaak.

De topman van de Chinese tak van de Kortrijkse elektronicagroep mag het land al een half jaar niet uit. Dat blijkt uit een intern document van Buitenlandse Zaken dat De Tijd kon inkijken. De zaak zet de diplomatieke relaties tussen China en ons land onder druk.

De Chinese overheid onderwerpt grote westerse multinationals de jongste tijd aan mededingingsonderzoeken en speelt volgens de buitenlandse bedrijven zo vooral in de kaart van Chinese concurrenten. Ook Barco loopt in het vizier van de Chinese overheid: voor de grote videowall-schermen die het van eind jaren 90 tot 2009 naar China uitvoerde. "In het kader van het onderzoek hebben de Chinese autoriteiten de topman een uitreisverbod opgelegd. Dat is een borgstelling die bekomen werd in plaats van de gevangenis", staat in het document. Philtjens oefent wel nog al zijn functies uit voor Barco. Hij verblijft sinds begin juni in een hotel in Peking.

De redactie